Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.09.2024 10:00 Güncelleme: 09.09.2024 10:28

Gedik Yatırım: Bu hafta ABD piyasalarında gündem enflasyon olacak

Gedik Yatırım'ın analizine göre Amerika ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları gelecek hafta takip edilecek.
Gedik Yatırım: Bu hafta ABD piyasalarında gündem enflasyon olacak

Gedik Yatırım, küresel piyasalarda eylül ayının ikinci haftasında merkez bankalarının faiz kararlarının yavaş yavaş başladığını duyurarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Fitch cuma günü akşam saatlerinde açıkladığı değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “BB-” seviyesine yükseltirken, not görünümünü pozitiften durağana çekti. Fitch, en son 8 Mart 2024'te Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya, görünümü ise durağandan pozitife yükseltmişti. Diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody’s, Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek "B3"ten "B1"e çekmiş, kredi notu görünümünü pozitif olarak korumuştu. Derecelendirme kuruluşu S&P ise mayıs yerel seçimlerinin ardından Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmişti. Halihazırda Fitch Türkiye’yi yatırım yapılabilir not seviyesinin 3 kademe altında notlarken, S&P ve Moody’s yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında notluyor. 

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasalarda, eylül ayının ikinci haftasında merkez bankalarının faiz kararları yavaş yavaş başlıyor. Bu hafta Avrupa Merkez Bankasının(ECB) faiz kararı takip edilecek. Perşembe günü ECB'nin kararını açıklaması bekleniyor ve bu ayki toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. ECB, 2024 yılının ilk faiz indirimine haziran ayında başladı. Eylül ayında ikincisi beklenirken, karar metnindeki detaylar ve ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması, bundan sonraki toplantılara ilişkin beklentileri şekillendirmesi adına belirleyici olacaktır. ECB toplantısı sonrası haftanın kalanında ECB üyelerinin konuşmaları takip edilebilir. Amerika ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları ise gelecek hafta takip edilecek. Bu hafta ABD piyasalarında gündem enflasyon olacak. Ağustos ayına yönelik ABD enflasyonu açıklanacak. Verinin çarşamba günü açıklanması bekleniyor. Fed'in için gelecek hafta 17-18 Eylül tarihlerinde yapılacak toplantısı için beklentiler faiz indirimine gitmesi yönünde bulunuyor. Şimdilik 25 baz puanlık ihtimaller konuşulurken, 50 baz puanlık ihtimallerinde hala masada olduğu görülüyor. ABD enflasyonu bu konuyu etkileyebilir. Veri sonrası bu beklentiler gündemde olacaktır. İngiltere'de ise bu haftaki açıklanacak verilere baktığımızda, işsizlik oranı, büyüme(GSYIH), sanayi üretimi olarak görülüyor. Salı ve çarşamba günü bu verilerin açıklanması bekleniyor. Asya piyasalarında bu hafta için Çin'de enflasyon, dış ticaret verileri; Japonya'da GSYIH, sanayi üretimi ve ÜFE verileri takip edilecek. Yurt içinde; cari işlemler dengesi, işsizlik oranı, sanayi üretimi ve TCMB piyasa katılımcıları anketi verileri açıklanacak. Ekonomi yönetiminden hafta içerisinde açıklamalar takip edilebilir. 

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: ISCTR, KCHOL, PGSUS, TTKOM"