Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.08.2024 03:00 Güncelleme: 16.08.2024 07:56

Gedik Yatırım: Avrupa Komisyonu, Avro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0,8 büyümesini bekliyor

Gedik Yatırım'ın analizine göre Avrupa Komisyonu, 2023'teki geniş bir durgunluğun ardından Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0,8 büyümesini bekliyor.
Gedik Yatırım: Avrupa Komisyonu, Avro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0,8 büyümesini bekliyor

Gedik Yatırım, ABD TÜFE raporunun dezenflasyon sürecinin devam ettiğine işaret ederek Fed’in faiz oranlarında indirime gideceği beklentileri üzerinde etkili olduğunu bildirerek şu açıklamayı yaptı:

"ABD

Dün açıklanan ABD TÜFE raporu, dezenflasyon sürecinin devam ettiğine işaret ederek Fed’in faiz oranlarında indirime gideceği beklentileri üzerinde etkili oldu. ABD'deki yıllık manşet enflasyon oranı, Haziran ayında açıklanan %3'lük artışa karşı Temmuz ayında %2,9'a yavaşlayarak piyasa beklentisinin altında geldi. Bu da Mart 2021'den bu yana en düşük okumayı işaret etti. Çekirdek enflasyon göstergesi beklentiler doğrultusunda yükseldi. Piyasalar Eylül ayında Fed'in faiz indirimine başlayacağına ana senaryo olarak fiyatlarken, veri sonrasında, Fed’in Eylül ayında 25 baz puan faiz indirim ihtimali 60%’ın üzerine çıktı.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri Perşembe günü, enflasyonun azaldığına dair işaretlerin bu yıl Federal Rezerv faiz oranı kesintilerine ilişkin hissiyatı güçlendirmesiyle hafifçe yükseldi. ABD endeksleri enflasyon verisi sonrası Çarşamba günü pozitif bölgede kapandı. S&P 500 %0,4 yükselerek 5. galibiyet serisini gerçekleştirdi, Dow Jones 242 puan yükseldi.

Bugün takip edeceğimiz veriler arasında perakende satışlar ön plana çıkıyor. Piyasa beklentisi Temmuz ayında perakende satışların bir önceki aya göre 0,4% artacağı yönünde. Çekirdek perakende satışların ise 0,1% artış göstermesi bekleniyor.

Öte yandan bugün Temmuz ayına ait Çin ekonomik rakamları karışık bir görünüme işaret etti. Perakende satışlar beklenenden fazla artarken, endüstriyel üretim tahminleri kaçırdı. Avustralya, Japonya, Hong Kong ve Çin'deki hisseler yükseldi. Güney Kore piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

Euro Bölgesi

Euro  Bölgesi GSYİH'si 2024'ün 2. çeyreğinde bir önceki döneme göre aynı ve ön tahminle uyumlu olarak çeyrek bazında %0,3 arttı. Fransa (%0,3 - 1. çeyrekte %0,3), İtalya (%0,2 - 0,3) ve İspanya (%0,8 - 0,8) gibi önemli ekonomiler çeyrekte büyüdü. Öte yandan, en büyük ekonomi olan Almanya, sanayi sektörünün yüksek faiz oranları nedeniyle zorlanmaya devam etmesiyle beklenmedik bir şekilde %0,1 daraldı. Yıllık bazda, Euro Bölgesi'ndeki GSYİH beş çeyrekteki en yüksek artış olan %0,6 arttı. Avrupa Komisyonu, 2023'teki geniş bir durgunluğun ardından Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıl %0,8 büyümesini bekliyor.

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında, enflasyonda düşüşün başladığını, kısa süre içinde her kesimi rahatlatacak seviyelere ulaşacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, 28 Eylül tarihinde yapılacak Yatırım Danışma Konseyine yabancı yatırımcıları davet ettiklerini söyledi. Türkiye ekonomisinde sert iniş olmayacağını, bu konuda bir tehlike görmediklerini ifade etti. Büyüme hızında kısmi gerilemelerin olacağını ama negatif tarafa kesinlikle geçmediklerini belirtti. 2026 yılı için enflasyonda tek haneli hedeflerinin olduğunu ekledi. Yurt içinde bugün bütçe dengesi takip edilecek."