Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.09.2024 11:00 Güncelleme: 06.09.2024 11:17

Gedik Yatırım: Avrupa borsaları üçüncü seansta da düşüş yaşadı

Gedik Yatırım'ın raporuna göre ABD için Ağustos ayı için tarım dışı istihdamda artış beklentisi 164 bin civarında.
Gedik Yatırım: Avrupa borsaları üçüncü seansta da düşüş yaşadı

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesinde şu açıklama yer aldı:

"ABD

ABD borsaları, yatırımcıların bu ayki FOMC toplantısında Fed’in faiz oranı kararını etkileyebilecek olan ve bu açıdan piyasa tarafından merakla beklenen Ağustos istihdam raporunu beklemesiyle Cuma günü düştü. Broadcom, piyasa beklentilerinin altında kalan mali dördüncü çeyrek gelirini yayınladıktan sonra uzun vadeli işlemlerde %6,7 düştü. Perşembe günü normal işlemlerde Dow ve S&P 500 sırasıyla %0,54 ve %0,3 düşerken Nasdaq Composite %0,25 değer kazandı. Ağustos ayında özel sektör istihdamı Ocak 2021'den bu yana en zayıf seviyedeyken, haftalık işsizlik başvuruları düşerek bir miktar rahatlama sağladı. İş ilanlarındaki düşüşü de içeren çelişkili veriler, olası bir durgunluk ve Fed'in faiz indirimlerine yaklaşımıyla ilgili endişelere katkıda bulundu. Piyasalar şu anda bu ay 50 baz puanlık büyük bir faiz indirimi olasılığını %40 olarak fiyatlıyor ve bu yıl için toplamda 100 baz puanın çok üzerinde bir gevşeme görülüyor.

Bugün açıklanacak istihdam verisi, Temmuz ayında tarım dışı istihdam 114 bin artış göstermiş ve 175 bin civarındaki beklentinin oldukça altında kalmıştı.  Ağustos ayı için tarım dışı istihdamda artış beklentisi 164 bin civarında. Ortalama saatlik kazançların ise bir önceki aya göre 0,3% artması bekleniyor. Yıllık artış beklentisi ise 3,7% düzeyinde bulunuyor. Aynı dönemde işsizlik oranının 4,3%’ten 4,2%’ye gerilemesi bekleniyor.

Euro Bölgesi

Avrupa borsaları geride bıraktığımız gün üçüncü seansta da düşüş yaşadı. Yatırımcılar bugün açıklanacak ABD istihdam raporu öncesinde riskli pozisyonlarını kapatırken haftanın başlarından itibaren gelen keskin satış baskısını sürdürdü. Pan-Avrupa Stoxx 50 %0,6 düşerek 4.821'de kapanırken, pan-Avrupa Stoxx 600 %0,4 düşerek 512'de kapandı. Paris'teki lüks giyim şirketleri seans içinde en büyük kayıplarını yaşadı. Hermes, CFO'sunun Paris'te düzenlenen bir tanıtım turunda beklenenden daha düşük gelir büyümesi sinyali vermesi ile şirket hisseleri %6,4 düştü. LVMH ve Ferrari sırasıyla %3,6 ve %2,5 düştü. Teknoloji hisseleri de daha geniş endekslere baskı yaptı. ASML ve SAP %2,3 ve %1,1 düştü.

Türkiye

Yurt içinde beklenen OVP dün açıklandı. 2024 yıl sonuna ilişkin beklentileri incelediğimizde; büyüme yüzde 4’ten yüzde 3,5’a aşağı yönlü çekilirken, enflasyon yüzde 33’ten yüzde 41,5’e çıkarıldı. Cari açık ise yüzde 3,1’den yüzde 1,7’e düşürüldüğü görüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu konuşmasında, enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ederken, yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı ve büyümeyi önceleyen OVP’ye güveninin ve desteğinin tam olduğunu belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuşmasında, kısa vadede temel önceliklerinin dezenflasyon ve fiyat istikrarı olduğunu söyledi. Bugünün takviminde, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in, Türkiye’nin kredi notu ve değerlendirmesine yönelik raporunu yayınlaması bekleniyor. Kurum olarak bugünkü değerlendirmeden bir not artışı beklemiyoruz. Açıklamaları yakından izlenecektir. "