Halkbank web
Ekonomi Kaynak: İlker Fatih KUŞÇU 31.07.2024 12:00 Güncelleme: 31.07.2024 14:33

Gedik Yatırım: Artan jeopolitik gerilim altın ve petrolde sert hareketlere neden oldu

İstanbul, 31 Temmuz (Hibya) - Gedik Yatırım'ın verilerine göre, küresel borsalar bugün açıklanacak Fed faiz kararı ve başkan Powell'ın açıklamalarını beklerken, Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilim altın ve petrolde sert hareketlere neden oldu.
Gedik Yatırım: Artan jeopolitik gerilim altın ve petrolde sert hareketlere neden oldu

ABD

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, küresel borsalar bugün açıklanacak Fed faiz kararı ve başkan Powell’ın açıklamalarını beklerken, Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim altın ve petrolde sert hareketlere neden oldu.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin, İsrail'in Salı günü Golan Tepeleri'ne düzenlenen hafta sonu saldırısına yanıt olarak düzenlediği Beyrut hava saldırısında Hizbullah'ın en üst düzey komutanını öldürdüğü iddiasının ardından Çarşamba günü erken saatlerde Tahran'da suikasta uğradığı bildirildi.

Artan arz endişeleri ile petrol fiyatları yüzde 2’nin üzerinde artarken, güvenli liman altın ons başına yaklaşık 2420 dolara yükseldi. Öte yandan seans kapandıktan sonra bilançosunu açıklayan Microsoft zayıf Azure bulut büyümesi nedeniyle kapanış sonrası işlemlerde yüzde 3’e yakın değer kaybetti. Şirket 30 Haziran'da sona eren çeyrekte hisse başına 2,95 dolar kar açıklarken, geliri yıllık bazda  yüzde 15 artışla  64,7 milyar dolara ulaştı.

Bugün TSİ 21.00’de Fed faiz kararını ve saat 21.30’da ise Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı takip edilecek Bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmezken, CME verilerine göre piyasalarda ana senaryo bankanın Eylül ayında  faiz indirimine başlayacağı yönünde şekillenmesi görünüyor.

Euro Bölgesi

Euro Bölgesi'nin GSYİH'si, Fransa ve İspanya'dan gelen beklenenden daha güçlü verilerin Almanya'daki beklenmedik daralmayı telafi etmesiyle, ikinci çeyrekte yüzde 0,3 oranında büyüdü ve piyasanın yüzde 0,2'lik beklentilerini aştı. İtalya'nın GSYİH'si ise beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50'si yüzde 0,5 artarak 4.841'de ve tüm Avrupa Stoxx 600 yüzde 0,5 artarak 514'te kapandı. CAC 40 yüzde 0.42, DAX yüzde 0.49 değer kazanarak günü tamamladı.

FTSE 100 endeksi ise yüzde 0.22 değer kaybı ile günü tamamladı. Bugün ise veri takviminde Avrupa Merkez Bankası için enflasyon verisi takip edilecek. gıda ve enerji fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması  bölge enflasyonuna ilişkin piyasa endişesinin ötelenmesine olanak tanımıştı. Piyasa beklentisi manşet enflasyonun Temmuz ayında yüzde  2,5’ten yüzde 2,4’e, çekirdek enflasyonun ise yüzde 2,9’dan yüzde 2,8’e yavaşlayacağı yönünde.

Türkiye

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu yapmış olduğu açıklamasında, Türkiye’de 2023 yılında meydana gelen şiddetli depremler sonucunda yıkılan veya ağır şekilde hasar gören mikro işletmelerin yeniden canlandırılmasını desteklemeye devam etmek amacıyla sağlanacak 600 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladığını bildirdi.

Bu haber sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapmış olduğu açıklamasında, bu krediyle birlikte Türkiye için 2024 yılı içinde Dünya Bankası tarafından onaylanan finansman tutarının 3,7 milyar dolara yaklaştığını, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye ve ekonomi programına güvenin göstergesi olduğunu belirtti. Yurt içinde bugün için haziran ayına ilişkin dış ticaret dengesi açıklanacak.