Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.08.2024 04:00 Güncelleme: 08.08.2024 19:47

Gedik Yatırım: ABD borsaları, istikrar kazanmaya çalışıyor

Gedik Yatırım, küresel piyasalar hafta başındaki sert satış dalgasını değerlendirirken, BOJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida'nın piyasa istikrarsız olduğunda merkez bankasının faiz oranlarını artırmayacağını söylemesinin ardından yenin yaklaşık yüzde 2 değer kaybettiğini açıkladı.
Gedik Yatırım: ABD borsaları, istikrar kazanmaya çalışıyor

Piyasalarda bugün

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, küresel piyasalar hafta başındaki sert satış dalgasını değerlendirirken, BOJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida'nın piyasa istikrarsız olduğunda merkez bankasının faiz oranlarını artırmayacağını söylemesinin ardından yen yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Raporda şu veriler yer aldı:

''Yendeki hareketlilikten etkilenen ABD borsaları, ABD ekonomisindeki olası daralma endişeleri sonrası istikrar kazanmaya çalışıyor. Piyasalarda Fed’in Eylül toplantısında 50 baz puan faiz indirebileceği beklentileri CME verilerine göre yüzde 70 ihtimalle fiyatlanmaya devam ederken, Fed’in sürpriz bir toplantı ile indirime gideceği beklentileri sönümlenmiş durumda.  Dow Çarşamba günü yüzde 0,6 düşerken, S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla yüzde 0,77 ve yüzde 1,05 düştü. Nvidia (-yüzde 5,1), Broadcom (-yüzde 5,3) ve Tesla (-yüzde 4,4) gibi megacap teknoloji şirketlerinde keskin kayıplar görüldü. Bilanço cephesinde, Disney, akış biriminde ilk kez kar bildirmesine rağmen park işletmesiyle ilgili endişeler nedeniyle yüzde 4,4 düştü. Airbnb, cari çeyrek için tahminleri düşürdükten sonra yüzde 13,4 düştü. Super Micro, marjların yetersiz kalması nedeniyle yüzde 20,1 düştü. CVS Health, karışık kazançlar bildirmesi ve CEO'sunun Aetna'da göreve başlamasının ardından yüzde 3,2 düştü. Bugün ise ABD endeks vadelileri karışık seyrediyor. DJ ve S&P500 endeksi yatay negatif seyrederken, Nasdaq endeksi sınırlı da olsa pozitif bölgede tutunmayı başardı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,90 bölgesinde seyrediyor. Bugün açıklanacak işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi, istihdam piyasasındaki beklenti üstü soğuma gösteren verilerden sonra varlık fiyatlamalarında etkili olabilir.

''Avrupa borsaları dünkü yükseliş sonrası bugün kazanımlarını geri verdi. STOXX 50 yüzde 0,8 ve STOXX 600 yüzde 0,7 düştü. Alman şirketlerinin bilançoları iyimser havanın ötelenmesine neden oldu. Siemens hisseleri, şirketin beklenenden daha iyi kar büyümesi kaydetmesine rağmen satışlarının azalması ile yaklaşık yüzde 1,7 düştü. Deutsche Telekom kazanç artışı ve serbest nakit akışı rehberliğinde artış bildirmesinin ardından yaklaşık yüzde 1,3 yükseldi. Allianz (yüzde 1) sonuçları da tahminleri aştı ve sigortacı hisse geri alım programı hacmini artırdı.

Önemli şirket haberleri:

''INTEL (INTC), Intel açıkladığı ikinci çeyrek bilançosunda kazançlarını düşürdüğü, temettü ödemelerinin askıya alındığını bildirmiş ve iş gücünde yüzde 15’lik bir kesintiye gideceğini duyurmuştu. Şirket ile ilgili olumsuz görünüm devam ederken, Çarşamba günü hissedarlar Intel aleyhine dava açtı ve çip üreticisinin sorunları gizlediğini iddia etti. Hissedarlar, yanıltıcı veya yanlış bilgiler nedeniyle hisse senedi fiyatının 25 Ocak'tan 1 Ağustos'a kadar şişirildiğini iddia ettiler. San Francisco'daki federal mahkemede açılan dava, Silikon Vadisi teknoloji devi Intel ve CEO'su Patrick Gelsinger ile CFO'su David Zinsner'ı zayıf mali sonuçlara yol açan sorunları gizlemekle suçluyor. Hisse senedi fiyatındaki yüzde 30'luk düşüş, tek bir günde 32 milyar dolardan fazla piyasa değerini silip süpürdü. Intel hisseleri 7 Ağustos'ta 18.99 dolara düştü. Bu, ikinci çeyrek bilanço açıklamasından bu yana toplamda yüzde 34.6’lık bir düşüşe işaret ediyor.  (Olumsuz)

''Monster Beverage (MNST), Amerikan içecek şirketi Monster Beverage  hisseleri şirketin  ikinci çeyrek bilançosunun  konsensüs tahminlerini kaçırması ve talep baskıları konusunda uyarıda bulunmasının ardından düştü. Şirketin geliri yıllık bazda yüzde 2.5 artışla 1.9 milyar dolara yükseldi. Anacak  bu rakam konsensüs beklentisinin 110 milyon dolar altında kaldı. Çeyrek dönem için faaliyet geliri 527.2 milyon dolar olarak rapor edildi. Geçen yıl bu rakam 523.8 milyon dolardı. Hisse başına kar ise 0.41 dolar olarak bildirildi, bu kalem de konsensüs tahmini olan 0.46 doların altında kaldı. Monster Beverage hisseleri pre markette yüzde 7,4 negatif seyrediyor. (Olumsuz)

''Bugün Bilançosu Açıklanacak Şirketler: Eli Lilly and Company, Gilead Sciences, Inc.  The Trade Desk, Inc., Expedia Group, Inc.''