Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.08.2024 14:00 Güncelleme: 09.08.2024 15:30

Gedik Yatırım: ABD borsaları, dün keskin bir şekilde toparlandı

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre, ABD borsaları, beklenenden iyi gelen işgücü piyasası verilerinin ekonomik yavaşlama korkularını hafifletmesiyle dün keskin bir şekilde toparlandı.
Gedik Yatırım: ABD borsaları, dün keskin bir şekilde toparlandı

Piyasalarda bugün

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre, ABD borsaları, beklenenden iyi gelen işgücü piyasası verilerinin ekonomik yavaşlama korkularını hafifletmesiyle dün keskin bir şekilde toparlandı. Değerlendirmede şu ifadeler yer aldı:

''Perşembe günü S&P 500, Kasım 2022'den bu yana en iyi gününü yaşayarak yüzde 2,3 yükseldi. Dow ve Nasdaq Composite de sırasıyla yüzde 1,76 ve yüzde 2,87 oranında değer kazandı. Dolar endeksi Cuma günü son yükselişini yaklaşık 103,2'de korudu ve beklenenden iyi gelen ABD işsizlik başvuruları verilerinin ekonomik gerileme korkularını hafifletmesiyle bir haftalık zirveye yakın seyretti. Perşembe günkü veriler, ilk işsizlik başvurularının geçen hafta 17.000 düşerek mevsimsel olarak düzeltilmiş 233.000'e gerilediğini, yaklaşık 11 ayın en büyük düşüşünü kaydettiğini ve 240.000'lik tahminlerin altında kaldığını gösterdi. Piyasalar, verilerden sonra Fed’den beklenen Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirim için olasılıklar hafta başında beklenen  yüzde 69'dan ihtimalden yüzde 54'e düştü. Megacap teknoloji şirketleri, Nvidia (yüzde 6,1), Meta Platforms (yüzde 4,2) ve Tesla'dan (yüzde 3,7) gelen alımlarla toparlanmaya öncülük etti. Eli Lilly de iyimser kazançlar ve rehberlikle yüzde 9,2 yükseldi. Buna karşılık, Warner Bros. ve Monster Beverage hayal kırıklığı yaratan sonuçlar nedeniyle sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 10,9 düştü.

''Asya piyasaları da beklenenden iyi gelen ABD işsizlik başvuruları verilerinin durgunluk korkularını hafifletmesiyle Cuma günü yükseldi. Yine de, bölgesel endeksler Pazartesi günü ABD durgunluk korkuları ve yen carry işlemleri ile tetiklenen küresel satış dalgasının ardından haftayı daha düşük seviyede tamamlama yolunda. Bugün açıklanan Çin’in yıllık enflasyon oranını, enflasyonun Temmuz 2024'te bir önceki aydaki yüzde 0,2'den yüzde 0,5'e yükseldiğini yüzde 0,3'lük piyasa beklentilerini aştığını gösterdi. Beklenenden daha iyi enflasyon rakamlarıyla desteklenen offshore yuan dolar başına 7,17'ye doğru güçlendi

''Avrupa borsaları Perşembe günü yatay bir seyir izledi.  Endeksler ABD'deki durgunluk risklerine ilişkin algının azalması ile endesklerdeki toparlanma çabasını korudu. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 ve Stoxx 600 sırasıyla 4.666 ve 496'da yatay kapandı. Siemens, ikinci çeyrekte karda yüzde 11'lik yıllık büyüme sağladıktan sonra yüzde 2,1'lik bir yükseliş kaydetti. Allianz da hayat ve sağlık sigortası hizmetlerinden aldığı destekle beklenenden daha güçlü sonuçlar yayınladıktan sonra yüzde 2,1 yükseldi. Öte yandan L'Oreal, Airbus ve DHL her biri yüzde 1'den fazla kaybetti. Bugün takip edilen  Almanya yıllık enflasyon oranı, Temmuz 2024'te bir önceki ay açıklanan  yüzde 2,2'den yüzde 2,3'e yükselerek beklentilere paralel açıklandı.

Önemli şirket haberleri:

''Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'nun (TSMC), gelirleri Temmuz ayında yüzde 45 arttı. Bloomberg’in haberine göre, bu artış, Haziran çeyreğindeki büyüme hızını hızlandırarak Nvidia gibi yapay zeka çiplerine olan güçlü talebin devam edeceği beklentilerini destekledi. Temmuz ayında satışla $7.9 milyar olarak gerçekleşti. Üçüncü çeyrek için analist beklentileri, TSMC gelirlerinin yüzde 37 olması yönünde şekillendi. Temmuz'daki sonuçlar TSMC'nin bu beklentileri aşabileceğini gösteriyor.(Olumlu)

''Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler: Evergy Inc., KT Corporation, Brookfield Reinsurance Ltd''