Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.07.2024 21:30 Güncelleme: 26.07.2024 13:12

Gazze'de gönüllü çalışan ABD'li sağlık görevlileri İsrail'e silah ambargosu talep etti

Washington, 26 Temmuz (Hibya) - Gazze'de çalışmış onlarca ABD'li doktor ve hemşire Joe Biden 'a yazdıkları mektupta İsrail'in aylardır süren saldırılarında gerçek ölü sayısının daha önce bildirilenden çok daha fazla olduğunu iddia ederek ABD'nin ateşkes sağlanana kadar İsrail'e verdiği diplomatik ve askeri desteği çekmesini talep etti.
Gazze'de gönüllü çalışan ABD'li sağlık görevlileri İsrail'e silah ambargosu talep etti

Perşembe günü Biden, First Lady Jill Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e gönderilen sekiz sayfalık mektupta, sağlık görevlilerinin İsrail'e verilen ABD silahlarının kullanımını düzenleyen yasaların ve uluslararası insancıl hukukun yaygın bir şekilde ihlal edildiğine dair kanıtlar gördükleri belirtildi.

Geçtiğimiz aylarda Gazze'deki çeşitli hastanelerde gönüllü olarak çalışan 45 cerrah, acil servis doktoru ve hemşire, “İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının özellikle kadınlar ve çocuklar üzerinde yarattığı büyük insani yıkımı” gözler önüne serdi.

Sağlık çalışanları mektupta “Bizzat tanık olduğumuz, kadınlara ve çocuklara yönelik dayanılmaz zulüm sahnelerini unutamayız” diye yazdılar.

“Bu mektubu imzalayan her bir kişi, Gazze 'de kendilerine kasten yöneltilmiş olması gereken şiddete maruz kalan çocukları tedavi etmiştir. Özellikle de her birimiz günlük olarak kafalarından vurulan ergenlik çağındaki çocukları tedavi ettik." denildi.

Guardian'a göre imzacılardan bazıları daha önce Guardian'a İsrailli keskin nişancıların çocukları hedef aldığına inandıklarını söylemiş ve yüksek seviyede şarapnel püskürtmek üzere tasarlanmış silahların siviller üzerindeki yıkıcı etkisini bildirmişlerdi.

Dünya Sağlık Örgütü ve diğer yardım gruplarıyla gönüllü olarak çalışan sağlık görevlileri, Başkan'a gerçek ölü sayısının Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verdiği, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 39,000'den fazla ölü rakamından çok daha yüksek olduğunu söylediler.

“Muhtemelen bu çatışmada ölenlerin sayısı 92 binden fazladır ki bu da Gazze nüfusunun yüzde 4.2’sine tekabül etmektedir” diye yazdılar.

Sağlık görevlileri, Gazze'de neredeyse hiç kimsenin İsrail saldırısının sonuçlarından kaçamadığını da sözlerine ekledi.

"Çok küçük istisnalar dışında Gazze'deki herkes hasta, yaralı ya da her ikisi birden. Buna her ulusal yardım görevlisi, her uluslararası gönüllü ve muhtemelen her İsrailli rehine de dahildir: her erkek, kadın ve çocuk” denildi.

“Gazze'de salgın hastalıkların kol gezdiği” uyarısında bulunulan mektupta, İsrail'in yetersiz beslenen ve hastalanan sivil halkı defalarca akan suyu ve tuvaleti olmayan bölgelere sürmesi “kesinlikle şok edici” olarak nitelendirildi.

Mektubun başında sağlık görevlileri, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği ve çoğu İsrailli 1,139 kişinin öldüğü ve 251 kişinin kaçırıldığı saldırıya sempati duydukları yönündeki suçlamaların önüne geçtiler. Kaç kişinin hala Gazze'de Hamas tarafından tutulduğu ve hayatta olup olmadıkları belli değil.

Mektupta “Hiçbirimiz 7 Ekim'de Filistinli silahlı gruplar ve bireyler tarafından İsrail'de işlenen dehşeti desteklemiyoruz” denildi.

Ancak mektubu imzalayanlar, Gazze'de daha sonra yaşanan “felaketin” ABD'nin İsrail'e verdiği maddi desteği çekmesini gerektirdiğini söyledi.

"Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris, bu soruna bulunacak her türlü çözüm acil ve kalıcı bir ateşkesle başlamalıdır. Sizi İsrail devletinden askeri, ekonomik ve diplomatik desteği çekmeye ve kalıcı bir ateşkes sağlanıncaya ve İsrail ile Filistinliler arasında iyi niyetli müzakereler çatışmaya kalıcı bir çözüm getirinceye kadar hem İsrail'e hem de tüm Filistinli silahlı gruplara yönelik uluslararası silah ambargosuna katılmaya çağırıyoruz." denildi.