İş Dünyası Kaynak: AA 17.09.2024 09:37

Garanti BBVA'nın 'Hesabını Bilen Kadınlar' programının ilk yılı sona erdi

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ceren Acer Kezik, "Hesabını Bilen Kadınlar programıyla kadınların temel finansal konularda bilgi birikimlerini artırarak kendi bütçelerini daha iyi yönetmelerini sağlamak için çalışıyoruz." dedi.
Garanti BBVA'nın 'Hesabını Bilen Kadınlar' programının ilk yılı sona erdi

Garanti BBVA'nın kadınların ekonomik hayata aktif katılımını artırmak amacıyla Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında yürüttüğü "Hesabını Bilen Kadınlar" programının ilk yılı tamamlandı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, 2023 Ekim - 2024 Haziran döneminde İstanbul, İzmir, Manisa, Muğla, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan 26 kadın kooperatifi ile yapılan işbirliği kapsamında 5 bin 515 kadın Hesabını Bilen Kadınlar programından faydalandı.

Eğitimler, katılımcı kadınların finansal okuryazarlıklarını artırarak kendi bütçelerini daha iyi yönetmelerine, emeklerini kazanca dönüştürmelerine ve ürün geliştirme ile satış-pazarlama konularında girişimcilik yeteneklerini geliştirmelerine odaklandı.

Düzenlenen eğitimler sonucunda, katılımcıların piyasanın temel kavramlarıyla ilgili bilgi düzeyinin yüzde 26'dan yüzde 69'a, bütçe oluşturma ve gelir-gider takibi konularındaki bilgi düzeyinin ise yüzde 38’den yüzde 77'ye çıkması, programın etkileyici sonuçlarından birkaçıdır. Ayrıca, programda yer alan kadın kooperatifleri, liderlik ve yönetişim kapasitelerini geliştirirken Garanti BBVA, bu kooperatiflerin idari giderleri ile teknolojik alt yapı ihtiyaçlarına destek sağladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ceren Acer Kezik, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın temelinde fırsat eşitliğinin yattığını belirtti.

Kezik, "Buradan hareketle, stratejik önceliğimiz olarak gördüğümüz kapsayıcı büyüme doğrultusunda kadınların güçlenmesi için projeler hayata geçiriyoruz. Uzun yıllardır çeşitli kollardan kadın girişimciliğine verdiğimiz destek devam ederken hayata geçirdiğimiz 'Hesabını Bilen Kadınlar' programıyla kadınların temel finansal konularda bilgi birikimlerini artırarak kendi bütçelerini daha iyi yönetmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Bir bankacılık ürününe sahip olmayan, bütçesini yönetmekte desteğe, finansman kaynaklarına ihtiyaç duyan kadınlara ulaşmak, potansiyellerini keşfetmelerini, ekonomik hayata aktif katılımlarını sağlamak ve yaşamlarını kolaylaştırmak üzere bir yıl önce yola çıktık." açıklamalarında bulundu.

Geçen bu süre boyunca KEDV ile yürüttükleri eğitimlerin yarattığı etkiyi gözlemlemenin ve olumlu dönüşler almanın kendilerini gururlandırdığına değinen Kezik, katılımcı kadınların ekonomik dinamiklere dair farkındalıklarının artmasının, onların hayatlarına olumlu bir katkı sağladığını gösterdiğini ve bu tür iş birlikleri ve desteklerle eşitsizliklerin azaltılması için çabalarının süreceğini aktardı.

- "Ekonomiye anlamlı katılımlarını sağlamak açısından temel bir ihtiyaç"

KEDV Genel Müdürü Şengül Akçar de Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) olarak kadınların yerel kalkınmadaki liderliklerini desteklemek ve ekonomiye katılımlarını artırmak amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini belirtti.

Akçar, "2023 yılında Garanti BBVA ile iş birliği içinde yürütmeye başladığımız 'Hesabını Bilen Kadınlar' projesi, kadınların ekonomik olarak güçlenmeleri için uyguladığımız önemli projeler arasında yer alıyor. Tüketici, ücretli çalışan ya da girişimci olarak ekonomik sistemin içinde var olan kadınlar için temel ekonomi ve finans bilgilerine sahip olmak artık zorunlu bir hale geldi. Bu projenin temel hedefi olan finansal okuryazarlık becerileri, kadınların hem aile hem de toplumdaki durumlarını güçlendirmek ve ekonomiye anlamlı katılımlarını sağlamak açısından temel bir ihtiyaç olduğu gibi aynı zamanda etkili bir güçlendirme potansiyeli de taşıyor. Bu projeyle farklı illerde 5 bin 515 kadına ulaşmanın ve gerçek bir toplumsal değişim için kurumlar ve sektörler arası dayanışma ve iş birliğinin sevincini yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, "Hesabını Bilen Kadınlar" programı kapsamında, kendi adına bir bankacılık ürününe sahip olmayan ve yaşamlarını kolaylaştırmak üzere bankacılık ürünlerine ihtiyaç duyan kadınlara özel ürünler de sunuluyor. Garanti BBVA bünyesinde programa özel aidatsız 3 bin liraya kadar "Bonus Troy Classic" kredi kartı, birikim yapmak isteyenlere bir gramdan daha az altın alabilmelerini sağlayan hesap, kadınların çocuklarını da yararlandırabilecekleri BES ve mikro kredi ürünleriyle destek olunuyor.