Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.07.2024 12:00 Güncelleme: 17.07.2024 13:17

FX analizi

 ABD'de yaklaşan başkanlık seçimiyle ilgili beklentiler gündemi oluşturuyor. Geçen haftalarda yapılan münazara ve suikast girişimi sonrası Donald Trump başkanlığa daha yakın olan kişi olarak öne çıkıyor.
FX analizi

Ziraat Yatırım'dan yapılan açıklamaya göre, USD/TRY: ABD'de yaklaşan başkanlık seçimiyle ilgili beklentiler gündemi oluşturuyor. Geçen haftalarda yapılan münazara ve suikast girişimi sonrası Donald Trump başkanlığa daha yakın olan kişi olarak öne çıkıyor. Piyasalarda ise geçen hafta gelen verilerin ardından Fed'den faiz indirim beklentileri güçlendi. Dolar'daki zayıflama ve ABD tahvillerindeki geri çekilmeyle birlikte piyasalar dün de günü pozitif tarafta tamamladı. ABD 10 yıllık tahvilleri bu sabah yüzde 4,20 seviyesinin altında seyrediyor. Yurtiçinde ise dün yeni vergi paketiyle ilgili detaylar takip edildi.

53 maddeden oluşan yeni teklifte öne çıkan maddelere göre yap-işlet-devret modelinin uygulandığı projelerdeki kazançlardan yüzde 30 Kurumlar Vergisi alınması planlanıyor. Ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren küresel şirketlerden de yüzde 15 vergi alınması hedefleniyor. Cuma günü not artışı beklenen Moody's'in Türkiye değerlendirmesi ise haftanın en önemli gelişmesi olarak takip edilecek.

Bu sabah yurtdışı piyasalarda; ABD vadelileri karışık bir görüntü sergilerken, veri takviminde ABD tarafında ise Sanayi Üretimi, Kapasite Kullanım Oranı ve Fed'in Bej Kitap Raporu takip edilecek. Fiyatlamalar tarafında ise dün günü 33,06 seviyesinde tamamlayan Dolar/TL'de bu sabah hafif yükseliş takip ediliyor. Günün geri kalanında da bu seyir devam edebilir. 

EUR/USD: ABD tarafından açıklanan son makro veriler ve Fed yetkililerinin güvercin tonda sayılabilecek açıklamalarıyla beraber Dolar endeksi (DXY) 104 seviyesine kadar geriledi. Ek olarak, Fed'in yıl içinde iki adet faiz indirimi yapabileceğine yönelik beklentiler de devam ediyor. Ayrıca, geri sayımı devam eden ABD seçimlerinde Trump, seçimleri kazanması halinde Fed Başkanı Powell'ın görev süresini tamamlamasına müsaade edebileceğini söyledi. Euro Bölgesinde ise, mayıs ayı dış ticaret dengesi verisi takip edildi.

Bölgede aylık bazda mayısta bölgede dış ticaret fazlası 15 milyar EUR seviyesinden 13,9 milyar EUR seviyesine geriledi. Ek olarak, Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan temmuz ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Veri gündeminde, Euro Bölgesi'nde haziran ayı TÜFE nihai verileri ve Fed'in Bej Kitap raporu takip edilecek. Teknik olarak, 1,0950- 1,0980 seviyeleri direnç olarak öne çıkarken, 1,0870-1,0850 seviyeleri destek konumunda.

XAU/USD: Veri bakımından sakin geçen haftada, ABD'deki siyasi belirsizlik piyasalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ediyor. Fed'in eylül ayında faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle, Ons Altın yüzde 1,9 primlenerek tarihi zirvesini aştı ve 2.469 seviyesinden günü tamamladı.

Belirsizliklerin sürmesi değerli madende risk iştahını artırabilir. Teknik seviyelere bakıldığında ise 2.450 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanmasıyla birlikte 2.500 seviyesi hedefte kalabilir. Olası düşüşlerde ise 2.450 ve 2.435 seviyeleri sıralı destek noktaları olarak takip edilebilir.