Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 24.04.2024 14:00 Güncelleme: 24.04.2024 14:14

Fx analizi

Geçen hafta yayımlanan ekonomik veriler ve jeopolitik gelişmelerle güçlenen Dolar, bu hafta genel olarak Orta Doğu'daki tansiyonun düşmesi ve dün beklentilerin altında kalan PMI'larla geri çekiliyor.
Fx analizi

USD/TRY: Geçen hafta yayımlanan ekonomik veriler ve jeopolitik gelişmelerle güçlenen Dolar, bu hafta genel olarak Orta Doğu'daki tansiyonun düşmesi ve dün beklentilerin altında kalan PMI'larla geri çekiliyor. FOMC tarafında faiz indirimi konusunda aceleci davranılmaması gerektiği söylemlerine karşın, PMI verilerinin hem hizmet hem de imalat tarafında beklentilerin belirgin bir şekilde altında kalması faiz indirimi beklentilerinin canlanmasına neden oldu. Veriler sonrası Dolar endeksi (DXY) %0,4'e yakın değer kaybederek 105,7 seviyelerinden kapanış yaptı. Veri takvimi açısından yoğun geçen bu haftada, bugün ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri takip edilecek. Yarın büyüme ve işsizlik verileri, cuma günü ise PCE verileri piyasaların odağında olacak. Yurt içi tarafta ise yarın PPK'daki faiz kararı izlenecek. Beklenti %50 olan politika faizinin sabit tutulması yönünde. Bu sabaha bakıldığında Mart ayında %77,2 olarak açıklanan imalat sanayi kapasite kullanım oranı %77 olarak açıklanırken, Mart ayında 103,5 olarak açıklanan Reel Kesim Güven Endeksi ise Nisan ayında değişim göstermedi. Kur tarafında dün kapanış 32,55 seviyesinde gerçekleşirken bu sabah fiyatta yatay hareket gözlemleniyor.

EUR/USD: ABD tarafında PMI verilerinin beklentilerin altında açıklanması faiz indirimleri için umutları artırdı. Euro Bölgesi'ndeki PMI rakamlarının ise beklentilerin üzerinde açıklanması, Haziran ayında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılan ECB'nin sonrasında temkinli davranmasına sebep olabilir. Bugün ajandada önemli bir veri akışı bulunmazken, yarın ABD ilk çeyrek büyümesi ve Cuma günü ABD PCE rakamları piyasaların takibinde olacaktır. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FOMC toplantısında direkt karara etki etmese de açıklamalara etki edebilecek nitelikteki veriler, borsaların yönünü tayin edebilir. PMI rakamları sonrasında güçlenen ve %0,4 primlenen parite tarafında ise bu sabah hafif geri çekilme gözleniyor. Yükseliş olması durumunda 1,0730 direnç seviyesi olarak öne çıkarken geri çekilme halinde ise 1,0635 yakın destek bölgesi konumunda.

XAU/USD: Ons Altın dün seansı 0,23% değer kaybıyla 2.322 seviyesinde tamamladı. Gelen satışlarla 2.292 seviyesine kadar gerileyen değerli maden ABD PMI verilerinin beklentinin altında açıklanmasıyla toparlanma kaydetti. Orta Doğu'daki jeopolitik gerginliğin azalmasıyla Ons Altın üzerindeki baskı devam ediyor. Teknik seviyelere bakacak olursak, 2.292 seviyesi destek olarak önce çıkarken, 2.347 ve 2.385 seviyeleri sıralı direnç konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım