Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 18.07.2024 13:01 Güncelleme: 18.07.2024 15:07

FX analizi

Dün ABD'de Fed tarafından yayımlanan Bej Kitap Raporu'nda ekonomik büyümenin yavaşladığı ve enflasyonda soğuma emarelerinin görüldüğü takip edildi.
FX analizi

Ziraat Yatırım'ın verilerine göre, USD/TRY: Dün ABD'de Fed tarafından yayımlanan Bej Kitap Raporu'nda ekonomik büyümenin yavaşladığı ve enflasyonda soğuma emarelerinin görüldüğü takip edildi. Ek olarak bazı Fed yetkilileri, merkez bankasının faiz indirebileceği bir noktaya yaklaştığını ancak enflasyonun düştüğüne dair daha fazla ipucu görülmesi gerektiğini açıkladı. Böylece Fed'in faiz indirim beklentileri öne çekildi. Hisse senetlerinde (Biden yönetiminin açıklamalarının etkisiyle) büyük teknoloji şirketlerinden finans ve enerji şirketlerine rotasyon dün de devam etti. Dolar endeksi (DXY) ise yüzde 0,5 oranında geriledi. ABD 10 yıllıklar yatay hareket etti. Bunun yanında seçim yaklaşırken ABD Başkanı Biden'ın sağlık sorunları ve Trump'ın, Fed Başkanı Powell'ı başkanlık seçimlerinden önce faiz oranlarını düşürmemesi konusunda uyarması piyasaları meşgul eden bir diğer haberdi. Dolar/TL sabah saatlerinde 33,10'dan işlem görürken günün geri kalanında da bu seviyelerde hareket devam edebilir. 

 

EUR/USD: ABD tarafında dün Bej Kitap takip edildi. Buna göre ekonomik büyümenin yavaşlaması beklenirken, Fed Üyesi Waller, bankanın faiz indirimine gitme zamanının yaklaştığını belirtti. Güvercin tondaki açıklamalar, Dolar endeksindeki (DXY) geri çekilmenin devam etmesine sebep olurken, endeks dünkü işlem gününü yüzde 0,5 kayıpla 103,8 seviyesinden tamamladı. Öte yandan bugün Avrupa'da ECB faiz kararını açıklayacak. Faiz oranlarında bir değişiklik yapılması beklenmezken, faiz kararının ardından ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları faiz indirimi beklentileri konusunda önem arz etmekte. Teknik seviyelere bakıldığında ise parite 1,0965 direnç seviyesini aşması halinde 1,10 noktasını hedefleyebilir. Geri çekilme halinde ise 1,09 ve 1,0875 seviyeleri sıralı destek seviyeleri olarak izlenebilir.

XAU/USD: ABD'de dün yayımlanan Bej Kitap'a göre ekonomide yavaşlama sinyalleri gözleniyor. Ayrıca, Fed üyelerinin daha az şahin tondaki açıklamaları da değerli maden üzerindeki risk iştahını artırıyor. Ons Altın dünü yüzde 0,4 geri çekilmeyle 2.459 seviyesinde kapatmasına karşın yeni güne hafif alıcılı başladı. Değerli madende bir süredir devam eden yukarı yönlü hareket dün 2.484 seviyesine kadar yükselerek yeni zirveyi test etti. 2.450 seviyesinin yakın destek olarak öne çıktığı Ons Altın'da 2.484-2.500 seviyeleri direnç konumunda.