Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.07.2024 13:00 Güncelleme: 12.07.2024 14:47

FX analizi

ABD'de dün açıklanan haziran ayı TÜFE'sinde aylık bazda yüzde 0,1 oranında gerileme yaşandı ve böylece Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşüş gerçekleşti.
FX analizi

Ziraat Yatırım'dan gelen verilere göre, USD/TRY: ABD'de dün açıklanan haziran ayı TÜFE'sinde aylık bazda yüzde 0,1 oranında gerileme yaşandı ve böylece Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşüş gerçekleşti. Beklentiler yüzde 0,1 artış yönündeydi. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 3,3'ten yüzde 3 seviyesine geriledi. Uzun bir aradan sonra ilk kez negatif enflasyon rakamının gözlemlenmesi ile Fed'den eylül toplantısında faiz indirim beklentileri arttı. Veri sonrasında ABD on yıllık tahvil faizlerinde ve Dolar Endeksi'nde (DXY) anlamlı düşüş yaşanırken, borsalarda rotasyonlar dikkat çekti. Çoğu Gelişmekte Olan Ülkelerin (GOÜ) para birimi de Dolar karşısında değer kazandı. Bu sabaha bakıldığında paritelerde sakin bir görüntü var. Ancak, dünkü veri GOÜ'ler için destekleyici olmaya devam ediyor.

Bugün ise ABD'de haziran ÜFE verisi ve temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek. Yurtiçinde ise dün ekonomi yönetiminden gelen kapsayıcı açıklamalar takip edilirken, haftalık menkul kıymet istatistikleri ve bankacılık verilerinde TL varlıklara olan ilginin sürdüğü ve Merkez Bankası'nın rezervlerinin güçlenmeye devam ettiği gözlendi. Bununla birlikte ekonomide dengelenme işaret eden veriler gelmeye devam ediyor. Bu sabah açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerinde cari açıkta belirgin gerileme gerçekleşti. Mayıs ayında cari işlemler hesabı 1,24milyar USD açık (Beklenti 1,5milyar USD açık iken, revize edilmiş önceki veri 5,4milyar USD açık idi) verdi. Bu gelişmeler kapsamında de risk primi (5 yıllık CDS) 250 baz puana yaklaşıyor. Bu arada gelecek hafta Moody's'in Türkiye değerlendirmesinde notun artırılması bekleniyor. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar/TL'nin bu hafta 33,0 seviyesini zorladığı izleniyor. Bu sabah da söz konusu seviye etrafında hareket eden kurda kısa vadeli olarak 33,0 civarında hareket gözleniyor.

EUR/USD: Hafta başında Powell'dan gelen güvercin açıklamalara karşın Avrupa'daki siyasi belirsizlikler paritedeki alımları sınırlamıştı. Dün ise ABD enflasyonunun beklentilerden düşük gelmesine paritenin de tepki verdiğini izledik ve EURUSD günü yüzde 0,4 primle 1,0868 seviyesinden tamamladı. Dünkü ABD verisinin Dolar'da baskı yapmaya devam edebileceğini düşünürken, dün 1,09 yatay direnci test eden parite güçlü gözüken 1,08 destek bölgesinin üzerinde kalarak tekrar söz konusu yatay direnci zorluyor. Paritede 1,09 seviyesinin kırılması durumunda 1,0960 hedef oluyor.

XAU/USD: Dün ABD'deki veri enflasyonun Fed'in öngördüğü patikada ilerlediğine işaret etti. Böylelikle Fed'den eylül ayında faiz indirim fiyatlamasının ihtimali yüzde 94'e kadar çıktı. Bu ortamda ABD on yıllık tahvil faizi ve Dolar'da düşüş gözlenirken, Ons Altın'a güçlü bir alım dalgası geldi. Değerli maden dün yüzde 1,9 oranında yükselerek 2.416 seviyesinden tamamladı. Bu sabah ise kar satışı sayılabilecek bir geri çekilme yaşansa da dünkü verinin değerli maden için destekleyici olmaya devam edebileceği ve Ons Altın'da yakın zirvelerin test edilebileceği düşünülüyor. Bu kapsamda, olası yükselişlerde 2.425 ve 2.450 sıralı hedefler olarak izleniyor. Aşağıda ise 2.391 ve 2.374 sıralı destekler konumunda.