Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.06.2024 13:01 Güncelleme: 14.06.2024 13:37

FX analizi

Fed faiz kararının ardından ABD'de veriler ve teknoloji sektörü ile ilgili haber akışları takip edilmeye devam edildi.
FX analizi

USD/TRY: Fed faiz kararının ardından ABD'de veriler ve teknoloji sektörü ile ilgili haber akışları takip edilmeye devam edildi. İşsizlik maaşı başvuruları istihdam piyasasındaki yavaşlamaya işaret ederken; ÜFE, artış beklentilerine karşın %0,2 oranında geriledi. Bu da Fed'in bu yıl için tek faiz indirim öngörüsüne karşın piyasanın iki faiz indirim fiyatlamasının devam etmesine neden oldu. Bu ortamda, ABD 10 yıllık tahvil getirileri dün 16 baz puan gerilemeyle %4,24 seviyesinde günü tamamladı. Dolar Endeksi (DXY) ise %0,5 yükselerek 105,2 seviyesinde günü tamamladı. Piyasalar tarafında ise Nasdaq teknoloji endeksi yükselişini sürdürdü ve günü %0,3 primle tamamladı.

Bu sabah da Nasdaq vadelisi %0,2 civarında yükselirken, S&P ve Dow vadelisi yatay. Yurtiçinde ise dün haftalık TCMB rezervleri, yurtiçi yerleşiklerin YP mevduatları ve haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklandı. Buna göre Merkez Bankası rezervlerinde artış devam ederken, yurtiçi yerleşiklerin YP mevduatlarında düşüş gözlendi. Yabancıların 7 Haziran ile biten haftada tahvil ilgisi de sürdü. Bu sabaha bakıldığında TCMB tarafından haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı.

Buna göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %43,64 iken, bu anket döneminde %43,52 olmuştur. Veri tarafına bakıldığında, bugün ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Dün günü hafif gerilemeyle 32,32 seviyesinden kapatan Dolar/TL'de bu sabah yukarı yönlü oynaklık takip ediliyor.

EUR/USD: Dün ABD'de, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları son 9 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak istihdam piyasasındaki yavaşlamaya işaret etti. Ayrıca, ÜFE artış beklentilerine karşın %0,2 oranında gerileyerek makro verilerdeki zayıflığın devamına işaret etti. Bu zayıflığa rağmen, Dolar Endeksi'ndeki (DXY) yükseliş ve Fed'in açıklamalarındaki hafif şahin ton, parite üzerindeki baskıyı sürdürdü. Fransa'da alınan erken seçim kararı ise Avrupa bölgesindeki belirsizlikleri artırmaya devam ediyor. Ek olarak, AMB Konsey Üyesi Muller, enflasyonun yeniden hızlanabileceğini ve faizlerin bir süre daha ortalama üzerinde kalması gerektiğini vurguladı. Teknik seviyelere bakıldığında, 1,0675 ve 1,0650 seviyeleri destek noktaları olarak öne çıkarken, 1,0760 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.

XAU/USD:  Dün ABD ÜFE verisinin beklentilerin altında açıklanması enflasyonist baskının azaldığını gösterdi. Bu da Fed'in bu yıl için tek faiz indirim öngörüsüne karşın piyasanın iki faiz indirim fiyatlamasının devam etmesine neden oldu. Ons Altın ise geçtiğimiz son işlem gününü %0,9 geri çekilmeyle 2.304 seviyesinde tamamladı. Teknik seviyelere bakıldığında, bu sabah 2.303 seviyesinde işleme başlayan değerli madende 2.327 seviyesi direnç olarak öne çıkarken 2.293 ve 2.280 seviyeleri destek konumunda.

Kaynak: Ziraat Yatırım