Dünya Kaynak: Özlem BABACAN 08.05.2024 11:00 Güncelleme: 08.05.2024 13:35

Fujian'da dünyanın en büyük dinozor izi bulundu

Çinli bilim insanları, Çin'in güneydoğu eyaleti Fujian'ın Lincheng bölgesinde bir tür iki parmaklı dinozorun çok büyük izlerini keşfettiklerini açıkladı. Çin Yer Bilimleri Üniversitesi ve Yingliang Doğa Bilimleri Müzesi'nin araştırmacıları tarafından önceki yıllarda dinozor izlerinin en az 8 tipi bulunmuştu.
Fujian'da dünyanın en büyük dinozor izi bulundu

Çinli bilim insanları, 6 Mayıs Pazartesi günü, Çin’in güneydoğu eyaleti Fujian’ın Lincheng bölgesinde bir tür iki parmaklı dinozorun çok büyük izlerini keşfettiklerini açıkladı. Çin Yer Bilimleri Üniversitesi ve Yingliang Doğa Bilimleri Müzesi’nin araştırmacıları tarafından önceki yıllarda dinozor izlerinin en az 8 tipi bulunmuştu.

Bunlardan 12 tanesi iki parmaklı deinonikozor denen türe aitti. Bu 12 fosil izinden 5 tanesinin 36,4 cm boyunda ve 16,9 cm eninde olması, araştırmacıları, değişik parmak ölçüleri bazında yeni bir tip dinozor olarak, literatüre Fujianipus Yingliangi türünü lanse etmeye yöneltmişti. 

Çin Yer Bilimleri Üniversitesi profesörlerinden Xing Lida, bulunan izlerin sadece Çin’de değil, dünyada da bulunan en büyük deinonikozor izleri olduğunu belirtti. Bu izlerin gösterdiğine göre, Fujianipus’un 5 metre uzunluğunda ve kalça hizasında yaklaşık 2 metre yüksekliğinde olduğu tahmin ediliyor.