Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 18.07.2024 14:02 Güncelleme: 18.07.2024 15:14

Fu Cong: Ortadoğu için tek çıkış "İki Devletli Çözüm"

Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Fu Cong, "İki Devletli Çözüm"ün Ortadoğu sorunu için tek geçerli çıkış yolu olduğunu söyledi.
Fu Cong: Ortadoğu için tek çıkış "İki Devletli Çözüm"

Çin’in BM’deki Daimi Temsilcisi Fu Cong, “İki Devletli Çözüm”ün Ortadoğu sorunu için tek geçerli çıkış yolu olduğunu söyledi. Fu Cong, dün BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Filistin-İsrail sorunu hakkındaki açık oturumda yaptığı konuşmada, son onlarca yıl içinde Filistin ile İsrail’in defalarca çalkantılı dönemlere düşmesinin, “İki Devletli Çözüm”ün hayata geçirilmemesi ve Filistin halkının bağımsız bir devlet kurma hakkının güvence altına alınmamasından kaynaklandığını belirtti. Fu, Gazze’nin Filistin’in ve Filistin halkının olduğunu vurguladı. Çin’in, Filistin’in bağımsız bir devlet kurmasını ve Filistin’i Filistin halkının yönetmesini kararlılıkla desteklediğini yineleyen Fu, daha kapsamlı, otoriter ve verimli bir uluslararası barış konferansının yapılması ve “İki Devletli Çözüm”ün uygulanması için detaylı bir takvim ve rota belirlenmesi çağrısında bulundu.

Fu, kalıcı ateşkesin derhal sağlanmasının masum canların kurtarılmasının ön şartı olduğunu dile getirdi. Ayrıca İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları ve Gazze halkını toplu cezalandırmayı durdurmasını talep etti. Fu, insani yardım girişlerinin artırılmasının, insani felaketlerin azaltılması için aciliyet taşıdığını ifade etti. Karayolu taşımacılığının insani yardım için en etkili yol olduğunu ve vazgeçilmez bir rol oynadığını belirtti. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) gibi insani kuruluşların Gazze halkı için hayati öneme sahip olduğunu hatırlatan Fu, bu kuruluşlara ve personellerine yönelik saldırıları kınadıklarını ve ilgili soruşturmaların derinlemesine yapılmasını istediklerini vurguladı.

Gazze çatışmalarının yayılma etkisinin hızlandığını ve bölgedeki gerginliğin kötüleştiğini ifade eden Fu, bu gelişmelerin kaygı verici olduğunu söyledi. İlgili tarafları, temkinli davranarak gerginliği artıran eylemlerden kaçınmaya ve bütün bölgeyi etkileyebilecek bir felaketi önlemeye çağırdı. Fu, Çin’in ilgili taraflarla birlikte Gazze’de ateşkesin sağlanması, insani felaketin hafifletilmesi ve “İki Devletli Çözüm”ün hayata geçirilmesi için çaba göstermeye devam edeceğini belirtti.