Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 12:00 Güncelleme: 19.08.2024 12:06

Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakılıyor

Gedik Yatırım, piyasaların Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle baktığını bildirdi.
Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakılıyor

ABD

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre, ABD endeksleri hafta boyunca gelen veriler ile birlikte son dönemde yaşanan düşüşlerin bir kısmını geri almayı başardı.  Cuma günü gelen konut verileri beklentinin altında kalsa da Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi 67.8 açıklanarak 66.9 olan beklentinin üstünde gelmesi ile birlikte ABD endeksleri pozitif bölgede tutunmayı başardı. Cuma günü, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD işgücü piyasasının ve bazı önde gelen ekonomik göstergelerin artan kredi kartı ödeme gecikmelerine işaret ederek uyarı sinyalleri verdiğini söyledi. Temmuz ayında beklenenden zayıf gelen ABD konut başlangıçları da düşüş eğilimini artırdı. Piyasalar, Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakıyor.  Öte yandan 50 baz puanlık daha büyük bir indirim beklentisi masada kalmaya devam ediyor. Piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'daki konuşmasına  ve yayınlanacak son FOMC tutanaklarına odaklanacak. Dolar, çoğu önemli para birimine karşı kayıplarını sürdürdü. Japon yeni, doların zayıflamasıyla iki haftanın en düşük seviyelerinden keskin bir şekilde toparlanarak dolar karşısında 147,5'in üzerine çıktı. Nikkei endeksi hafta başında 1%’in üzerinde negatif seyrederken, Asya endekslerinde genel olarak karışık bir seyir izleniyor. ABD endeks vadelileri ise sınırlı bir hareket alanı içinde hafta başında yatay negatif seyrediyor.

Euro Bölgesi

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesinin tamamı şöyle:

"Avrupa borsaları ABD’de resesyona dair endişelerin azalmasıyla riskli varlıklara olan talebin artmasıyla bir önceki hafta dip yapan hisse senedi satışından gelen toparlanmayı pekiştirerek geride bıraktığımız hafta güçlü bir şekilde yükseldi. Stoxx 50, haftada %3,6 artışla %0,6 artarak 4.834'te kapanırken, tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 %0,3 artarak 511'de kapanış yaparak haftalık bazda %2,4'lük bir yükseliş sergiledi. ABD'den gelen enflasyon, işsizlik başvuruları, perakende satışlar ve tüketici güveni ile ilgili olumlu veriler, yatırımcılara ekonominin yüksek enflasyon olmadan istikrarlı büyüme yolunda olduğuna dair güvence verdi. İngiltere'de perakende satışlar, Haziran ayındaki %0,9'luk düşüşün ardından Temmuz ayında %0,5 toparlandı. Bu hafta Euro Bölgesi başta olmak üzere Almanya, İngiltere ve ABD ekonomisine yönelik  İmalat ve Hizmet  PMI verileri açıklanacaktır. Verilerin öncü veri olması sebebiyle  varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olması beklenebilir.

 

Türkiye

Yurt içinde; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TCMB piyasa katılımcıları anketi sonrası yapmış olduğu açıklamasında, 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinin 10 aydır iyileştiğine değindi. Yıllık enflasyonun ağustos ayında belirgin bir şekilde gerilemesini ve yılın kalan döneminde düşüşe devam etmesini beklediklerini söyledi. Bugün, yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmamaktadır."