Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 29.07.2024 14:00 Güncelleme: 29.07.2024 14:05

Esen: Yanlış ekonomi politikalarınızla enflasyonu ve zamları körüklüyorsunuz

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen Vergi Paketi için açıklama yaptı.
Esen: Yanlış ekonomi politikalarınızla enflasyonu ve zamları körüklüyorsunuz

Esen, Genel Kurul'da kürsüden iktidar vekilleri ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenerek “Milli gelirin adaletli dağılımının önündeki en büyük engel sizsiniz, dar ve sabit gelirli vatandaştan kolayca ve hissettirmeden aldığınız, tahsil ettiğiniz vergi anlayışınız.'' dedi.

Vatandaş ve şirketlerin kendi bütçesi dışında bir de devletin bütçesini karşılamaya çalışacağını belirten Esen, ''Yanlış ekonomi politikalarınızla enflasyonu ve beraberinde zamları da körüklüyorsunuz. Önce enflasyonun üzerine benzini döktünüz sonra da bu paketlerle su tabancasıyla söndürmeye çalışıyorsunuz.Tam bir kısır döngü.'' dedi.

''Ülkedeki sıkıntıları sorunları iyileştirecek bir tablo yerine vatandaşın ne çektiğinden, halden anlamayan bir hükümet, bir iktidar zihniyeti ile yol almaya devam ediyorsunuz.'' diyen Esen, şunları aktardı:

“Dar ve sabit gelirli vatandaştan kolayca ve hissettirmeden aldığınız, tahsil ettiğiniz vergi anlayışınız. Bugün en zengin yüzde 10 milli gelirin yüzde 34’ünü alırken en yoksul yüzde 10’luk kesim sadece yüzde 2,1 pay  alabiliyor, aradaki fark yaklaşık 17 kat  Bütçe gelirlerinin 2002’de yüzde 76’sı vergilerden oluşurken bunu 2023’te yüzde 86.4’e yükselttiniz. Bu şu demek paraya ihtiyaç varsa hızlıca sal vergiyi, ödet vatandaşa.”

Esen, sözlerini şöyle tamamladı:

''Sözün özü bu yoksulluk krizinde, gerçek anlamda kamu tasarrufu yapılmazsa, şatafata, lükse, yandaşlara sermaye aktaran anlayışınız, ihale sisteminiz devam ederse,  2-3 yerden maaş alanların gelirleri daha da garanti altına alınırsa, yolcu geçmeyen köprülere, yolcu uçmayan havalimanlarına para ödemeye devam edersek,  şeffaflık olmadan, ülkeyi biz biliriz kibri ile yönetmeye devam ederseniz, vatandaş için sözün bittiği yer, sizin bu anlayışınız olacaktır. Unutmayın bir ülkenin vatandaşı temel ihtiyaçlarını rahatça karşılayabiliyorsa, onurlu yaşayabiliyorsa, ancak o zaman bir ülkenin itibarından bahsedilebilir.”