Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 03.09.2024 10:00 Güncelleme: 03.09.2024 11:45

Zayıf talebin Libya ablukasını gölgelemesiyle petrol fiyatları düştü

Brent petrol fiyatları Salı günü Asya piyasalarında, geçen ay küresel petrol üretiminin Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemesine rağmen, Çin'deki durgun ekonominin talebi azaltacağı endişesinin Libya'daki petrol üretim tesislerinin ablukaya alınmasının etkisinden daha ağır basmasıyla düştü.
Zayıf talebin Libya ablukasını gölgelemesiyle petrol fiyatları düştü

Brent ham petrol vadeli işlemleri 37 sent ya da yüzde 0,48 düşüşle 0156 GMT'de varil başına 77,15 dolara geriledi. ABD İşçi Bayramı tatili nedeniyle Pazartesi günü işlem görmeyen ABD West Texas Intermediate ham petrolü, Cuma günkü kapanışı olan 73,55 dolara göre 28 sent artış gösterdi.

Çin'in satın alma yöneticileri endeksi Ağustos ayında altı ayın en düşük seviyesine indi. Pazartesi günü Çin, Temmuz ayında yeni ihracat siparişlerinde sekiz ayın ilk düşüşünü kaydetti ve yeni konut fiyatlarının Ağustos ayında bu yılın en zayıf hızında arttığını söyledi.

Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu, ülkenin en değerli emtiasının ablukaya alınmasına neden olan ve petrol üretimini normal seviyesinin yarısından daha azına düşüren merkez bankası kontrolü konusundaki anlaşmazlığı çözmek için Pazartesi günü görüşmeler yaptığını açıkladı. Libya Ulusal Petrol Şirketi Pazartesi günü yaptığı açıklamada El Feel petrol sahasında 2 Eylül'den itibaren mücbir sebep ilan ettiğini duyurdu.

NOC, 26 Ağustos'ta yaklaşık 959.000 varil/gün olan toplam üretimin 28 Ağustos itibariyle günde 591.000 varilin (bpd) biraz üzerine düştüğünü söyledi. Üretim 20 Temmuz'da günde yaklaşık 1,28 milyon varil seviyesindeydi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün sekiz üyesi ve diğer üreticilerin oluşturduğu OPEC+ Ekim ayında üretimi 180.000 varil artırmayı planlıyor ve endüstri kaynakları bu planın talep endişelerine rağmen devam edeceğini söylüyor.

Pazartesi günü Kızıldeniz'de Yemen açıklarında iki petrol tankeri saldırıya uğradı ancak büyük hasar almadı. Saldırının sorumluluğunu İran destekli Husiler üstlendi.

Ayrıca, Rusya'nın Gazpromneft Moskova rafinerisi onarım için bir ünitedeki faaliyetlerini askıya aldı. Geçtiğimiz yıl 11,6 milyon ton ham petrol işleyen tesiste Pazar günü bir drone saldırısının ardından yangın çıkmıştı.