Halkbank web
Ekonomi Kaynak: İlker Fatih KUŞÇU 18.07.2024 13:00 Güncelleme: 18.07.2024 15:06

DTÖ'de Çin'in ticaret politikaları gözden geçiriliyor

Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) Çin'in ticaret politikalarının 9. kez gözden geçirilmesi için toplanıldı. Dün başlayan toplantıya, Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Fei ve beraberindeki heyetin yanı sıra, Çin'in DTÖ Daimi Temsilcisi Li Chenggang da katıldı.
DTÖ'de Çin'in ticaret politikaları gözden geçiriliyor

Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) Çin’in ticaret politikalarının 9. kez gözden geçirilmesi için toplanıldı. Dün başlayan toplantıya, Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Fei ve beraberindeki heyetin yanı sıra, Çin’in DTÖ Daimi Temsilcisi Li Chenggang da katıldı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Li Fei, toplantıda yaptığı konuşmada, Çin'in her zaman Çin tarzı modernleşme yoluna sadık kaldığını ve yüksek nitelikli kalkınmayı ilerlettiğini vurguladı. Li, ekim 2021’de gerçekleştirilen incelemeden bu yana, Çin’in gerçek çok taraflılığı aktif bir şekilde uygulayarak küresel kalkınmada önemli rol oynadığını ve büyük çaplı piyasasıyla dünya ülkelerine daha fazla fırsat getirdiğini söyledi. Ayrıca, Çin’in Güney-Güney İşbirliği’nin güçlendirilmesi, Küresel Kalkınma İnisiyatifi’nin yerine getirilmesi ve gelişmekte olan diğer üye ülkelerin kalkınmasına destek sağlanması yönünde büyük çaba harcadığını hatırlattı.

Li Fei, şu ifadeleri kullandı: “Çin’de yüksek seviyeli dışa açılma kararlılıkla derinleştirilerek ithalat vergileri daha da azaltılıyor. Ayrıca, hizmet sektöründeki dışa açılma genişletilerek yabancı sermaye için piyasa erişimi gevşetiliyor. Reformlar derinleştirilerek piyasanın kaynak tahsisindeki karar verici rolü tam anlamıyla yerine getiriliyor, etkin piyasalar ve gelecek vaat eden hükümetin entegrasyonu teşvik ediliyor.”

Li, Çin’in DTÖ’nün küresel meydan okumalarla daha iyi bir şekilde başa çıkması için örgütün reform müzakerelerine katıldığını ve gelişmekte olan üye ülkelerin küresel değer zincirine daha elverişli bir şekilde entegre olmasına yardımcı olmak için çok taraflı ticaret sisteminin kapsayıcı kalkınmasına destek sağlamaya çaba gösterdiklerini aktardı.

DTÖ’ye üye ülkelerden temsilciler, toplantıda küresel ekonomik büyümenin hızlandırılması ve çok taraflı ticaret sisteminin korunması gibi alanlarda yaptığı katkılardan dolayı Çin’i övgüyle değerlendirdi.

Üye ülkelerin Çin’in ekonomik ve ticari politikalarını daha iyi şekilde anlamasına kolaylık sağlamak amacıyla, inceleme toplantısından önce DTÖ’de uzmanlar ve ilgili şirketlerden temsilcilerin katıldığı bir seminer düzenlendi.

Ticaret politikalarının gözden geçirilmesi, DTÖ’ye üye ülkelerin ekonomik ve ticari politikaları hakkında bilgi edinmesi için önemli bir mekanizmadır. Bu, DTÖ üyesi olmasından beri Çin’in ticaret politikalarına uygulanan 9. gözden geçirme çalışmasıdır. Çin, toplantıdan önce 44 üye ülke tarafından yazılı olarak sorulan yaklaşık bin soruya yanıt verdi.