Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 30.08.2024 08:00 Güncelleme: 30.08.2024 08:33

DSÖ: İsrail ve Hamas çocuk felci aşıları için çatışmalara ara verileceğini taahhüt ettiler

Dünya Sağlık Örgütü, İsrail ve Hamas'tan Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara ara verilerek çocukların çocuk felcine karşı aşılanması için "ön taahhüt" aldığını ve ilk aşılamaların Pazar günü başlayacağını duyurdu.
DSÖ: İsrail ve Hamas çocuk felci aşıları için çatışmalara ara verileceğini taahhüt ettiler

BM, 23 Ağustos'ta BM'nin küresel sağlık kuruluşunun en az bir bebeğin tip 2 çocuk felci virüsü nedeniyle felç olduğunu doğruladığı Gazze'de tahminen 640.000 çocuğu aşılamaya hazırlanıyor.

DSÖ'nün duyurusu, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun daha önce yaptığı ve küçük çocukların hastalığa karşı aşılanmasına olanak sağlamak için Gazze'deki askeri operasyonların kısmen askıya alınabileceği yönündeki açıklamalarının ardından geldi.

DSÖ'nün Filistin topraklarından sorumlu üst düzey yetkilisi Rik Peeperkorn, anlaşmanın Gazze'deki çatışmalara ilk tur aşılamaların yapılabilmesi için üç günlük üç ayrı ara verilmesini öngördüğünü söyledi.

Yetkili, aşı kampanyasının Pazar günü başlayacağını ve duraklamaların sabah 6 ile öğleden sonra 3 arasında gerçekleşmesinin planlandığını söyledi. Kampanya Gazze'nin merkezinde başlayacak, daha sonra güney Gazze'ye ve ardından kuzey Gazze'ye geçecek.

Peeperkorn, ihtiyaç duyulması halinde her bir bölgedeki duraklamanın dördüncü güne uzatılması konusunda bir anlaşma olduğunu da sözlerine ekledi. DSÖ Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan, Perşembe günü Gazze'deki insani durumla ilgili bir toplantı sırasında BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada “Deneyimlerimize dayanarak, yeterli kapsama ulaşmak için genellikle bir veya iki gün daha gerektiğini biliyoruz” dedi.