Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.07.2024 19:00 Güncelleme: 16.07.2024 13:26

DSÖ: HPV aşısının en az bir dozunu alan kızların oranı yüzde 27'ye yükseldi

Cenevre, 15 Temmuz (Hibya), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre HPV aşısının en az bir dozunu alan kızların oranı 2023 yılında yüzde 27'ye ulaştı.
DSÖ: HPV aşısının en az bir dozunu alan kızların oranı yüzde 27'ye yükseldi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre İnsan papilloma virüsü (HPV), menenjit, pnömokok, çocuk felci ve rotavirüs hastalığı için uygulanan aşılar Gavi, Aşı İttifakı tarafından desteklenen 57 ülkede koruma alanını genişletmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, HPV aşısı için şu verileri açıkladı:

"Örneğin, rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının en az bir dozunu alan kızların oranı, 2022'de yüzde 20 iken 2023'te yüzde 27'ye yükseldi. Bu artış, büyük ölçüde Bangladeş, Endonezya ve Nijerya gibi Gavi destekli ülkelerdeki güçlü girişimlerle sağlandı. Tek doz HPV aşısı kullanımının da aşı kapsamını artırmaya yardımcı oldu. Ancak, rahim ağzı kanserini bir halk sağlığı sorunu olarak ortadan kaldırmak için belirlenen yüzde 90 hedefinin çok altında olan HPV aşısı, yüksek gelirli ülkelerdeki kızların sadece yüzde 56'sına, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kızların ise sadece yüzde 23'üne ulaştı."