Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Haber Merkezi 06.08.2024 12:46

Doğrudan satış sistemine ilişkin yeni düzenleme kabul edildi

Doğrudan satış sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri içeren yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. TBMM'de komisyondan geçen ve Genel Kurul'a sunulan kanun teklifine göre, doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olarak kurulması şartı gelecek.
Doğrudan satış sistemine ilişkin yeni düzenleme kabul edildi

Yeni yasayla sadece belli bir sermayesi olan şirketlerin bu alanda faaliyet gösterebileceklerini belirten Herbalife Türkiye Genel Müdürü ve Doğrudan Satış Derneği (DSD) Başkanı Naime Yalçın, temel amacı ürün satışı olmayan şirketlerin kendilerini doğrudan satış şirketi gibi göstermeleri ile oluşan yanılgıların son bulacağını ifade etti.

Tüketicinin korunması kanunu ile ilgili değişiklik yapılmasına dair Ticaret Bakanlığı ve Doğrudan Satış Derneği’nin (DSD) birlikte çalıştığı yasa teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi. Türkiye’de 2 milyonun üzerinde kişiye istihdam sağlayan doğrudan satış sisteminin tanımının net olarak yapıldığı yasa teklifinde; tüketicilerin satın aldıkları üründen memnun kalmadıkları takdirde, 30 gün içinde iade etme imkânı tanındı.

Tüketiciler memnun kalmadıkları ürünü 30 gün içinde iade edebilecek

Yasa teklifi üzerinde çalışmalar gerçekleştiren Herbalife Türkiye Genel Müdürü ve Doğrudan Satış Derneği Başkanı Naime Yalçın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Doğrudan Satış Derneği olarak, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu’nda değişiklikler içeren kanun teklifinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Yüce Meclisimizde Genel Kurul’dan da geçmesini beklediğimiz yasa teklifiyle birlikte, doğrudan satış sisteminin tanımı net olarak yapıldı. Tüketicilerimize satın aldıkları üründen memnun kalmadıkları takdirde, 30 gün içinde iade etme imkânı da tanındı. Doğrudan Satış Derneği üyesi tüm şirketlerimiz, mevcut tüketici kanununda 14 gün olan yasal cayma ve iade hakkını, uzun yıllardan beri gönüllü olarak tüketicilerine 30 gün olarak sunuyordu. Tüketicilerin memnuniyetini en üst düzeyde korumayı temel ilke olarak benimseyen Doğrudan Satış Derneği olarak, bunun, yasa ile tüm sektör için bağlayıcı hâle gelmesini, sektörümüz için büyük bir kazanım olarak görüyoruz.”

Sadece belli bir sermayesi olanlar bu alanda faaliyet gösterebilecek

Doğrudan satış sektörü olarak, kendi işini kurmak isteyen, bir sözleşme ile işverene bağlı kalmadan ve sermaye kullanmadan girişimci olmak isteyenlerin yanında yer aldıklarını ifade eden Yalçın, “Hem doğrudan satış temsilcilerimizin hem de tüketicilerimizin hak ve hukukunun korunması ve gözetimi bizim için büyük bir önem taşıyor. Bu yasa teklifiyle doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olarak kurulması şartı gelecek. Böylece, sadece belli bir sermayesi olan şirketler bu alanda faaliyet gösterebilecek ve temel amacı ürün satışı olmayan şirketlerin kendilerini doğrudan satış şirketi gibi göstermeleri ile oluşan yanılgılar son bulacak. Doğrudan satış sektörü bu yasa ve sonrasında çıkacak yönetmelikle, doğrudan satış temsilcisinin ek gelir kazandığı, yaşam boyu eğitim imkanlarından faydalandığı, güvenilir ürünleri uygun fiyatla satın aldıkları, yeni beceriler kazanan girişimcilerin takım kurup yönettikleri bir sektör olarak büyümeye devam edecek.”