Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 29.07.2024 13:00 Güncelleme: 29.07.2024 13:11

DEVA Partili Karal: Hükümet, fındıktaki fiyat oyununa gelmemeli

DEVA Partili Hasan Karal, fındık üreticilerinin 2024 yılı alım fiyatını dört gözle beklediğini ifade etti.
DEVA Partili Karal: Hükümet, fındıktaki fiyat oyununa gelmemeli

DEVA Partili Hasan Karal, fındığın, bölgede binlerce kişinin geçim kaynağı olduğunu belirterek, Türkiye’de en fazla ihracatı yapılan tarım ürünleri arasında bulunduğunun altını çizdi. 

Fındık üreticilerinin zor koşullar altında üretim gerçekleştirdiğini, özellikle son 1 yılda artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlandığını vurgulayan Karal, “Geçen yıl açıklanan fındık alım fiyatı üreticilerde hayal kırıklığı yaşatmıştı. Birçok fındık üreticisi tepki olarak ağaçlarını kesmişti. Maliyetler aldı başını gitti. Üreticiler artan girdi fiyatlarıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Hükümet, maliyetler yüzde 100’ün üzerinde artmış olmasına rağmen bu yıl yaş çay ve buğday üreticilerini açıkladığı alım fiyatlarıyla üretime küstürdü. Şimdi aynı oyun fındıkta oynanmaya çalışılıyor.” şeklinde konuştu.

Milletvekili Hasan Karal, plansız ve programsız üretimin yerli tarımı bitirdiğini kaydetti. Fındık üreticilerinin 2024 yılı alım fiyatını dört gözle beklediğini ifade eden DEVA Partili Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Üreticiler bir yanda maliyetlerle başa çıkmaya çalışırken bir yandan da pazarlama süreçlerinde yaşanan sıkıntılarla, fiyat dalgalanmalarıyla, uluslararası rekabet gibi sorunlarla mücadele ediyor. Hal şartlarda üreticiler 2024 yılı için fındık alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Belli ki yeni sezon fındık alımı fiyatı açıklanmadan önce birileri üreticilerimize oyun oynuyor. Umuyoruz ki bu fiyat oyunu, yeni sezon fındığın fiyatının belirlenmesinde göz önüne alınmaz, hükümet, çay ve buğday üreticilerimizi düşürdüğü duruma fındık üreticilerimizi de düşürmez. Maliyetler 1 yılda katlanmışken, hükümet yeni sezon için açıklayacağı rakamda bu fiyat oyununa gelmemeli, fındık üreticisinin emeğini zayi etmemelidir.”