Siyaset - Politika Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.08.2024 14:00 Güncelleme: 05.08.2024 14:02

DEVA Partili Karal, Bakan Yumaklı'ya: 4 yıldır kayısı alım fiyatı neden açıklanmıyor?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, verdiği soru önergesinde, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da maliyetlerdeki artışa rağmen kayısı fiyatının geçen yıla göre yüzde 50 düştüğüne dikkat çekti.
DEVA Partili Karal, Bakan Yumaklı'ya: 4 yıldır kayısı alım fiyatı neden açıklanmıyor?

Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya “TMO’nun 2020’de ilk ve son kez açıkladığı kayısı taban alım fiyatı 4 yıldır neden açıklanmamaktadır?” diye sordu.

DEVA Partili Hasan Karal, kayısı üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Karal, dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 55’inin, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 85’inin Malatya’da karşılandığını belirterek, ilde yılda 350-400 bin ton yaş kayısı, 80-120 bin ton civarında ise kuru kayısı üretildiğini söyledi.

Şehrin tarımsal ürün olarak tek geçim kaynağının kayısı olduğunu kaydeden Karal, “Kayısı üretiminde işçilik, mazot, gübre, ilaç maliyetleri geçen yıla oranla yüzde 100’ün üzerinde artış göstermiştir. Ancak buna karşın geçen yıl 40 liraya kadar alıcı bulan yaş kayısı fiyatı, bu yıl yüzde 50 düşüşle 20 liraya kadar gerilemiştir. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde en çok hasara maruz kalan kentlerden biri olan Malatya, ekonomik ve sosyal olarak büyük bir çöküntü yaşamış, vatandaşların tarımsal ürün olarak tek geçim kaynağı olan kayısı fiyatlarındaki bu düşüş de yüzbinlerce üreticiye büyük bir darbe indirmiştir.”  açıklamasını yaptı.