Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.05.2024 15:01 Güncelleme: 06.05.2024 15:09

DEVA Partili Ekmen: TPAO emekçisinin sesini duyun

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) işçileri hakkında açıklamada bulundu.
DEVA Partili Ekmen: TPAO emekçisinin sesini duyun

DEVA Partili Ekmen,TPAO’nun ve emektar işçisinin önemini vurgulayarak, “1954 yılında kurulan Türkiye Petrolleri, 70 yıl boyunca ürettiği katma değerle ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynamıştır. Doğduğum şehrin önemli ve köklü kurumu, babamın da emekli olduğu milli şirketimiz Türkiye Petrollerinin çıkardığı petrol ve doğalgaz, canla başla çalışan işçinin alın teriyle değere dönüşmektedir. Karadeniz’de keşfedilen doğalgazda, Gabar’da çıkarılan kaliteli petrolde Türkiye Petrolleri işçisinin emeği vardır.''

İşçilerin birinci sorununun kök ücret sorunu olduğuna dikkat çeken Ekmen, TPAO işçilerinin kök ücretinin enflasyon karşısında eridiğini ve emsal kuruluş olarak TPAO’dan ayrılma BOTAŞ'a göre yüzde 40 geride kaldığını ifade etti. 

“Ekonomik sıkıntıların faturası, enerjide bağımsızlık ateşini yakan Türkiye Petrolleri işçisine çıkarılmaktadır.” diyen Ekmen, bu yetmezmiş gibi kamuda uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri bahanesiyle (fazla) işçilerin mesai ücretlerinin 10 aydır ödenmediğini söyledi.

Ekmen, yetkili mercilere şu sözlerle seslendi:

“Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, TPAO Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu tasarruf işçiden başlamaz. Tasarruf işçinin emeğinden başlamaz. Tam aksine işçinin emeği fazlasıyla memnun edici bir şekilde verilir ki üretim daha da artsın. İşçilerimizin üniversite öğrencilerini işçilerimizin mutfak giderlerini kısarak Türkiye petrolleri zengin olmaz, Türkiye Cumhuriyeti zengin olmaz. Lütfen tasarruf kalemlerinin değil israftan, yolsuzluktan, gösterişten tasarruf edin. Makam arabalarına tasarruf edin. Yüzlerce arabalık konvoylardan tasarruf edin. Özel uçaklarla seyahat etmekten tasarruf edin. İşçilerimizin fazla mesai ücretlerinden tasarrufa hiçbir vicdan onay vermez.”

Yaşanan mağduriyetlere şu sözlerle dikkat çeken Ekmen, yetkilileri sorun çözmeye davet etti:

“2023 Aralık ayında Sn. Genel Müdür bunların ödeneceğini ifade etmişti, ama 2024 Mayıs ayındayız ve hala ödenen bir şey yok. İntibak çalışması da beklentileri karşılamamıştır. Yapılan çalışmalar geçmişten bu yana sektörde faaliyet yürüten kuruluşların çok gerisinde kalmıştır. THY yöneticilerinin aldığı yüksek ücreti, dünyada bu sektördekilerle kıyaslayarak savunan zihniyete sesleniyorum: Dünya genelinde petrol işçilerin aldığı ücretle Türkiye petrol işçilerin aldığı ücreti kıyaslayalım ve bu petrol işçisinin hak ettiği ücreti hiç olmazsa enflasyona ezdirmeyelim. Bırakın dünya seviyelerini çıkartmayı. Asıl işçilerin yanında birçok iş de maalesef bugün taşeron eliyle ve servis şirketler aracılığıyla yürütülmektedir. Buna da son verilmelidir. Tüm taşeron emekçilerine ayrımsız bir şekilde TPAO işçisi gibi hak ettiği ücret ödenmelidir. Aynı şekilde kadro verilmelidir. Verimliliği artırmanın en önemli yolu budur. Servis şirketler üzerinden yapılan işlerdeki ölümlü iş kazaları ortadadır.”