Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 24.07.2024 16:00 Güncelleme: 24.07.2024 16:08

DEVA Partili Ekmen: Bu kanunla sokaklar güvenli hale gelmeyecek

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, sokak güvenliği ve hayvan hakları yasasına dair değerlendirmeler yaptı.
DEVA Partili Ekmen: Bu kanunla sokaklar güvenli hale gelmeyecek

Yasa teklifinin sokak güvenliği ve toplumun genel güvenliğini sağlama iddiasıyla getirildiğini ancak bu haliyle bunun imkansız olduğunu belirten Ekmen, eksikleri giderilmediği müddetçe bunun sadece bir aldatmacadan ibaret olacağını ifade etti.

Teklifin Meclise gelme nedeninin, sokakların insanlar için güvenli hale getirilmesi olduğunu hatırlatan Ekmen, paydaşlarla işbirliği yapılmadığı için teklifin bu haliyle problemi çözemeyeceğini söyledi. Ekmen, "Bu teklifin buraya sunulmasının sebebi sokakların üç dört yıldır,   çocuklar, anneler, yaşlılar ve hastalar için güvenli olmaktan çıkmasıdır.  Bu yasaya muhalefet eden hiçbir milletvekilinin Tunahan için, Mustafa için, Mahra için oynanamaz hâle gelen sokakları, Hacı amcanın sabah namazında camiye giderken geçilemez olan sokakları, Ayşe veya Fatma teyze için evinin etrafında bir tur atılamaz hale gelen mahalleleri savunacak hali yoktur.” dedi.

Medya gücü kullanılarak muhalefetin yasa teklifine sadece hayvan hakları açısından itiraz ediyor gibi gösterildiğine dikkat çeken Ekmen, şunları söyledi:

“Bu meseleyi kökünden çözecek bir teklif getirilmiştir de muhalefet buna sadece hayvan hakları açısından itiraz ediyor algısı kamuoyuna verilmiştir, bu büyük bir aldatmacadır. Muhalefetin en önemli itirazı bu teklifin gerçekçi ve uygulanabilir olmamasındadır. Bu teklifin en büyük sorunu aslında AK Parti'nin son on yılda her geçen gün artan bir şekilde, usulün esasa mukaddem olması ilkesinin çiğnenmiş olmasıdır; bu bir mecelle kuralıdır, herhangi bir konu gündeme geleceği zaman bununla ilgili hazırlıkların gerekliliğine işaret eder.”

Söz konusu güvenlik sorununun paydaşlarla iş birliği yapılmadan çözülemeyeceğinin altını çizen Ekmen, "Bu mesele paydaşlarla konuşulmadan, sorunun taraflarıyla konuşulmadan, uzlaşı sağlanmadan sadece kanun çıkartmakla çözülecek bir mesele değildir. Eğer talimat veya kanun yeterli olsaydı, Sayın Cumhurbaşkanının talimatıyla Merkez Bankasının faizi düşürmesiyle birlikte ekonomik sorunlarımız biterdi, TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesiyle birlikte emekli rahat nefes alırdı. Sayın Cumhurbaşkanı yirmi yıldır gittiği her yerde en az 3 çocuk öneriyor, doğurganlık hızı tarihin en düşük noktasına gelmiş. Demek ki kanun çıkartarak, talimat vererek, kampanya yaparak sorunlar çözülmez; sorunlar ancak gerçekçi bir çözümle, bütün paydaşlarla birlikte ele alınarak çözülür." diye konuştu.