Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.04.2024 12:00 Güncelleme: 19.04.2024 12:46

DEVA Partili Avşar: "Türkiye'nin en önemli gündemi deprem olmalı"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar verdiği yazılı soru önergesinde Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu ve en önemli gündeminin "deprem" olması gerektiğine değindi.
DEVA Partili Avşar: "Türkiye'nin en önemli gündemi deprem olmalı"

Avşar; “Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum itibariyle bir deprem ülkesidir. Nitekim bu gerçeği 6 Şubat’ta bir kez daha görmüş olduk. 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre 53.537 kişi vefat etti, 11 ilimiz doğrudan etkilendi, 14 milyon insanımız zarara uğradı ve 850 bin bağımsız birim hasar gördü.” dedi.

Avşar, 25 Ekim 2023 tarihinde Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB), Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) destekleri ile düzenlenen ‘Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi’nde bu gerçeğe dikkat çekildiğini, zirvede İTÜ Sismoloji ve Jeofizik Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz’ın Tekirdağ’ın deprem riskiyle karşı karşıya olan bir kent olduğunu söylediğini, Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok geniş bir alanda zarar oluştuğunu ifade ettiğini ve “Depreme uzakta olsa şehirler etkilenebiliyor. Kahramanmaraş’ı konuşacak olursak 240 bin ketrekarelik bir alan yıkıldı. Yani depremin kaynağı size 300-400 kilometre uzaklıkta olsa bile yıkılabilirsiniz.”, diye konuştuğunu söyledi ve “Buradan hareketle ilimizin muhtemel bir İstanbul depreminden etkilenme durumunu gözler önüne sermiştir.” şeklinde konuştu.

Avşar; “Taymaz, Trakya’yı etkileyecek en büyük fayın, Kuzey Anadolu Fay Zonu olduğunu, bu fayın Gaziköy’den girerek Mürefte ve Şarköy’den geçtiğini ve buradaki yerleşimlerin deprem fayını takip eden dere yatakları üzerinde olduğunu ifade etti.”, dedi. 

“Bununla birlikte Tekirdağ, 9 Ağustos 1912’de 7,3 büyüklüğünde Şarköy-Mürefte depremi ile binlerce insanını kaybederek bu durumu acı bir şekilde yaşamıştır. “, diyen Avşar Bakan Özhaseki’ye Tekirdağ’ın depreme hazırlık konusunda sorular yöneltti:

"Tekirdağ’ın riskli yapı soku tespit edilmiş midir? Mevcut yapı stokunun yüzde kaçı depreme dayanaklı değildir? Bu kapsamda riskli yapı dönüşüm planı ve yol haritası hazırlanmış mıdır?"

"Deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar hangi aşamadadır? Yeterli sayıda ve gerekli araç-gerece sahip deprem toplanma alanları oluşturulmuş mudur? Sağlıklı ve kesintisiz iletişimin sağlanması için gerekli sistemler kurulmuş mudur? Gerekli bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları yapılmakta mıdır?"

"Hazırlıklar kapsamında yerel aktörlerle (Belediyeler, ilgili STK’lar) gerekli iş birlikleri geliştirilmiş midir? Olası bir deprem öncesi eşgüdüm halinde çalışma, görev dağılımı ve iş bölümü yapılmış mıdır?"

"Muhtemel bir İstanbul depreminin Tekirdağ’a etkisi nedir? Buna karşı bir hazırlık yapılmış mıdır?"