Sağlık Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 10:00 Güncelleme: 19.08.2024 11:34

Deniz: Depremler sonrası bölgemizde travmalarda büyük artış oldu

Psikiyatri uzmanı Dr. Ömer Deniz yaşanan depremlerden sonra bir çok insanın profesyonel destek alarak normale dönmeye çalıştığını söyledi.
Deniz: Depremler  sonrası bölgemizde travmalarda büyük artış oldu

Uzman Psikiyatr Ömer Deniz özellikle yaşanan travmanın uzun süre kişide panik ve mutsuzluk duygusu devam ettiğinde kronik bir hal alacağını belirterek böyle durumlarda uzmanlara başvurulması gerektiğini söyledi. Ömer Deniz durumun Elazığ ve çevre illerde daha fazla görüldüğünü belirterek şunları söyledi:

''Deprem deyince bazı iller özellikle insanların aklına geliyor. Elazığ gibi, Erzincan gibi, Malatya, Maraş gibi. Son yıllarda bu bölgelerde büyük depremler yaşandı. Elazığ depreminde biz Türkiye Psikiyatri Derneği Malatya Şubesi olarak önemli çalışmalar yapmıştık. Elazığ'daki ütün psikologlar, psikiyatrlar Elazığ'daki bir mekanda bir araya gelip Türkiye Psikiyatri Derneği'nin öncülüğünde  eğitim  seminerleri düzenlemiştik deprem konusunda. Deprem özel bir konu. Sürekli son yıllarda çok uğraştığımız bir konu ama psikiyatride deprem olmadığı zamanda işlenen bir konu değil. Ama son yıllarda yaşanan depremler insanlarımızı çok olumsuz etkiledi. Özellikle deprem konusu ve depremle ilgili travmalar akut dönemden ziyade aylar sonra insanları olumsuz etkiliyor. Depresif bozukluklar, anksiyete bozuklukları, uyku bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu dediğimiz bozukluklar en sık rastlanan deprem sonrası psikiyatrik rahatsızlıklar olarak ortaya çıkıyor. Mesela travma sonrası stres bozukluğunu hep Amerikalıların Vietnam sendromu olarak anlatırlar. Vietnam'da askerlik yapan Amerikalılar yıllar sonra ülkelerine dönüyor ama o dönemde yaşadıkları travmayı sanki o an yaşıyorlarmış gibi tekrar tekrar yaşadıkları görülmüş. Dolayısı ile post travmatik stres bozukluğu deprem sonrası en sık gördüğümüz bozukluklardan bir tanesi."

Deprem sonrası yaşanan travmaların artığını ve buna karşın insanların da bilinçlendiğini ifade eden Ömer Deniz, bu travmaların giderilmesi konusunda yapılan tedavilerden olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti.

Yaşanan kaygı durumunun uzun sürmesinin tedavi için en önemli kriter olduğun dile getiren Ömer Deniz, deprem korkusunun öğrenilmiş bir davranış olduğunu söyleyerek bir çok insanın bunu doğal süreçte atlatabileceğini belirtti. Deniz, bazı kaygıların bir noktadan sonra patolojik hale geldiğini belirterek insanların bu durumda mutlaka bir uzman desteğine başvurmaları gerektiğini vurguladı.