Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.09.2024 15:00 Güncelleme: 05.09.2024 15:13

DEĞERLİ METALLER - Fed faiz indiriminin yüksek olacağı ihtimaliyle altın yükseldi

Altın, son verilerin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay yapacağı faiz indiriminin öngörülenlerden daha yüksek olabileceğine ilişkin beklentilerin artırmasının ardından Perşembe günü yükseldi; ancak, ABD istihdam verileri öncesindeki temkinlilik daha fazla yükselişi sınırladı.
DEĞERLİ METALLER - Fed faiz indiriminin yüksek olacağı ihtimaliyle altın yükseldi

Spot altın yüzde 0,5 artışla ons başına 2.506,00 dolara yükseldi. ABD vadeli altın kontratları yüzde 0,4 artışla 2.536,10 dolara yükseldi.

Getirisi olmayan külçe altın, faiz oranları düşük olduğunda iyi performans gösterme eğilimindedir. Aynı zamanda ekonomik ve siyasi belirsizliklere karşı bir koruma olarak kabul ediliyor.

Gece açıklanan verilere göre ABD'de açık iş pozisyonları Temmuz ayında 3-1/2 yılın en düşük seviyesine geriledi, ancak bu düşüş tek başına Fed'in yarım puanlık bir faiz indirimine gitmesi için yeterli olmayabilir.

Yatırımcılar Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam raporuna odaklanırken, 50 baz puanlık indirim olasılığını yüzde 38'den yüzde 45'e yükseltti. 

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, işgücü piyasasını sağlıklı tutmak için faiz indirimlerine ihtiyaç olduğunu söyledi ve “Enflasyon düştükçe, yavaşlayan bir ekonomide yükselen bir reel faiz oranımız var; bu aşırı sıkılaşmanın temel bir reçetesidir” dedi.

Yatırımcılar ayrıca ABD hizmet sektörüne ilişkin bir okuma olan ADP istihdam raporunu ve günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak işsizlik başvuruları verilerini de izliyor. Analistlere göre, “Merkez bankaları son çeyreklerde altın talebinin temel itici güçleri gibi görünüyor”.