Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.08.2024 12:00 Güncelleme: 13.08.2024 13:14

Damla Wu: Çin'in kuzeyindeki Yanjiao kasabasında emeklilere ucuz ve konforlu bir hayat

CGTN Türk yazarı Damla Wu, yüzde 95'i Beijing'den gelen 5 binden fazla yaşlının, Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinin Yanjiao kasabasında yer alan bir yaşlı sağlık ve bakım merkezinde yeni bir hayata başladığını belirtti.
Damla Wu: Çin'in kuzeyindeki Yanjiao kasabasında emeklilere ucuz ve konforlu bir hayat

CGTN Türk yazarı Damla Wu, yüzde 95'i Beijing'den gelen 5 binden fazla yaşlının, Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinin Yanjiao kasabasında yer alan bir yaşlı sağlık ve bakım merkezinde yeni bir hayata başladığını belirtti.

Burada, iki yaşlı aylık kirasının yaklaşık 8 bin yuan olan 60 metrekarelik tek yatak odalı bir daireyi paylaştığını aktaran Damla Wu, "Bu, başkent Beijing'deki benzer bir daireye kıyasla yaklaşık üçte bir daha ucuz. Çin'de nüfusun yaşlanmasının hızlanmasıyla birlikte, şehirlerarası emeklilik olarak bilinen yeni bir trend ülkedeki yaşlılar arasında popüler hale geldi. Bu değişiklik, Beijing, Shanghai ve Guangzhou gibi büyük şehirlerin yaşlı sakinlerinin emekliliklerinin keyfini çıkarmak için daha iyi yaşam koşullarına ve düşük yaşam maliyetlerine sahip komşu şehirlere yerleşmesi anlamına gelir." dedi.

Damla Wu, Beijing'in ülkede en hızlı yaşlanan şehirlerden biri olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"2023 sonu itibarıyla, Beijing'de şehirlilerin yüzde 22,6'sı 60 yaş ve üstünde. Birçok yaşlı, bakım evlerinin kısıtlı olduğu mahallelerde yaşıyor. Beijing'de yerleşim alanlarının sınırlı olmasından ötürü, yaşlı bakım tesisleri genellikle pahalı ve ulaşımı kolay olmayan yerlerde bulunuyor.

Büyük şehirler üzerindeki yükün hafifletilmesi için 2016 yılında Beijing, Tianjin ve Hebei arasında koordineli yaşlı bakım hizmetlerine yönelik bir pilot proje başlatıldı. Bu yılın Mart ayında, adı geçen üç bölgenin sivil işler departmanları işbirliğini derinleştirerek Beijing'in yüksek nitelikli yaşlı bakım ve sağlık kaynaklarını Tianjin ve Hebei'ye doğru genişletiyor. Beijing'in Xicheng bölgesinden gelen, ancak Tianjin şehri veya Hebei eyaletinde yaşayan yaşlılar, ayda 6 yüz yuanlık yaşlı bakım sübvansiyonu alabilirler. Bugünlerde Beijing ve Tianjin'den gelen 120 binden fazla yaşlı, Hebei eyaletinde yaşlı bakımı görmekte. Yaşlıların kültürel talebinin karşılanması amacıyla, bakım tesislerinde Yaşlı Üniversitesi, spor salonu ve yüzme havuzunun yanı sıra profesyonel doktorların nöbet tuttuğu kliniklerin de bulunduğu öğrenildi."

"Tatil stili emeklilik" de tercih ediliyor

Sezon olarak farklı yerlerde seyahat etme ve yaşama anlamına gelen "tatil stili emeklilik"in tercih edilmesiyle birlikte, Yangtze Nehri Deltası bölgesinde de "şehirlerarası emekliliğe" yaygın olarak rastlanıldığını ifade eden Damla Wu, "Bölgenin ticari merkezi olarak bilinen Shanghai da, 60 yaş üstü nüfusun şehrin yüzde 36,8'ini oluşturmasıyla oldukça yaşlı bir nüfusa sahip. 2018 yılı itibarıyla Shanghai'nin yanı sıra, Jiangsu, Zhejiang and Anhui eyaletlerinde de daha geniş alanlardan kaynakların optimize edilmesi anlamına gelen bölgesel yaşlı bakım entegrasyonuyla ilgili pilot çalışmalara başlandı.

Örneğin, Yangtze Nehri Deltası'nın kalbinde yer alan, Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin Huzhou kenti, kolay ulaşım, canlı sağlık ve turizm sektörüyle popüler bir destinasyon haline geldi. Son yıllarda Shanghai, Nanjing ve Hangzhou gibi şehirlerden gelen yaşlılar, kısa süreli konaklama veya uzun süreli oturma için Huzhou'da kurulan birkaç yaşlı bakım mahallesine alınıyor." dedi.

Damla Wu, bugünlerde bölgede çeşitli sağlık ve turizm kurumlarının inşa edilmesi planlandığını belirterek şöyle devam etti:

"Sağlık durumu iyi olmayan yaşlıların profesyonel bakıma olan ihtiyaçlarının karşılanması hedefiyle, Jiangsu, Zhejiang ve Anhui eyaletlerinden yaklaşık 40 şehirde 50 bin yatak kapasiteli 108 yaşlı bakım evi, Yantze Nehri Deltası bölgesinden gelen yaşlılara hizmet veriyor.

Beijing-Tianjin-Hebei bölgesi ve Yangtze Nehir Deltası'nda olduğu gibi, Çin'de bölgesel entegrasyonun aktif bir şekilde teşvik edilmesiyle birlikte, şehirlerarası seyahat süresi oldukça azaltılırken, ilgili hizmet kalitesi boşluğu da kapatılıyor.

Bunun dışında her gün daha da iyileştirilen tıbbi tedavi olanakları ve bölgelerarası tıbbi masrafların doğrudan karşılanması uygulanması şehirlerarası emekliliğe kolaylık getiriyor."