Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.09.2024 08:00 Güncelleme: 06.09.2024 08:10

Copernicus: 2024 yazı kayıtlardaki en sıcak yaz oldu

Avrupa Birliği'nin Copernicus iklim servisi tarafından derlenen istatistiklere göre, yaz mevsimi üst üste ikinci yıl küresel sıcaklık rekorunu kırdı.
Copernicus: 2024 yazı kayıtlardaki en sıcak yaz oldu

Copernicus'a göre 2024 yılı, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan kuzey yarımküre yaz mevsimi, kayıtların tutulmaya başlandığı 1940 yılından bu yana dünyanın en sıcak mevsimi oldu. Küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 yılları arasında aynı dönem için ortalamanın 0,69 derece üzerine çıktı.

Buna ek olarak, yılın ilk sekiz ayında küresel ortalama sıcaklık ortalamanın 0,7 derece üzerine çıktı.

Copernicus Direktör Yardımcısı Samantha Burgess yaptığı basın açıklamasında, “Son üç ayda dünya en sıcak Haziran ve Ağustos aylarını, kayıtlara geçen en sıcak günü ve kayıtlara geçen en sıcak kuzey yarımküre yazını yaşadı” dedi.

Yeni rakamlar 2024'ün tarihteki en sıcak yıl olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.

Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun boyutuna bakıldığında, ortalamanın yüzde 17 altında olduğu görülüyor. Bu, uydu ölçümlerinde Ağustos ayında ölçülen dördüncü en düşük seviye.

Antarktika'daki deniz buzu genişlemesi ise ortalamanın yüzde 7,0 altında gerçekleşerek ölçümlerin başladığı tarihten bu yana Ağustos ayındaki en düşük ikinci genişleme oldu.

 Burgess, “Bu yaz tanık olduğumuz sıcaklıkla ilgili aşırı olaylar, sera gazı emisyonlarını azaltmak için derhal harekete geçmezsek, insanlar ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlar doğuracak şekilde daha da şiddetlenecek” dedi.