Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.07.2024 12:00 Güncelleme: 17.07.2024 13:19

Çin'den NATO'ya ortak güvenliğe zarar vermeme çağrısı

Çinli temsilci, NATO ve bazı ülkelerin yanlış davranışlarından ders alması ve kendi yararına başkalarının çıkarlarını ve ortak güvenliği tehlikeye atarak sorun yaratan eylemlerden kaçınması çağrısında bulundu.
Çin'den NATO'ya ortak güvenliğe zarar vermeme çağrısı

Çinli temsilci, NATO ve bazı ülkelerin yanlış davranışlarından ders alması ve kendi yararına başkalarının çıkarlarını ve ortak güvenliği tehlikeye atarak sorun yaratan eylemlerden kaçınması çağrısında bulundu.

Çin’in BM'deki daimi temsilcisi Fu Cong, dün BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen uluslararası düzen ve çok taraflı işbirliğine dair oturumda yaptığı konuşmada, daha adil ve makul bir uluslararası düzenin inşası için, egemenlik ve eşitliğin korunması, karşılıklı saygıya bağlı kalınması, ortak güvenliğin oluşturulması, ortak kalkınmanın ilerletilmesi, eşitlik ve adalete sadık kalınması ve dışa açılma ile kapsayıcılığın uygulanması olmak üzere altı açıdan çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

Fu Cong, bazı ülkelerde uygulanan sözde “kurallara dayalı uluslararası düzen”in aslında çifte standart ve istisnacılığa meşruiyet kazandırmak amacıyla mevcut uluslararası hukuk sistemi dışında başka bir düzenin kurulmasını hedeflediğini söyledi.

Çinli temsilci, “Dünyada tek düzen vardır, o da uluslararası hukuka dayalı bir uluslararası düzendir. Ayrıca, dünya tek bir kural sistemi var, o da BM Tüzüğü’nün amacı ve ilkeleri temelinde kurulan, uluslararası ilişkilerin temel normlarıdır.” diye konuştu.

Fu Cong, şu ifadeleri kullandı: “Ukrayna krizi ve Filistin-İsrail çatışmasının yaşandığı bir dönemde taraflar uluslararası ortak güvenliğe büyük ilgi gösterirken, NATO ise nüfuz alanını genişletmeye, yalanlar uydurmaya, blok çatışmasını provoke etmeye ve hatta Ukrayna sorununda kendi sorumluluklarını başkalarına yüklemeye çalışıyor. Bu tür eylemler, uluslararası toplumda barış ve müzakere sağlama çabalarına tamamen aykırıdır.”

Çinli temsilci, çeşitli ülkelerin Küresel Güney’in canlanma eğilimine uyum sağlayarak küresel finansal yapıyla ilgili reformlar ve yapay zekanın yönetişimi gibi alanlarda somut adımlar atıp, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasına katkıda bulunması gerektiğini de belirtti.

Az sayıdaki ülkelerin ulusal güvenlik kavramını genelleştirip tek taraflı yaptırımları istismar ederek küresel endüstri ve tedarik zincirlerini rahatsız etmesinin nihai olarak “kaybet-kaybet” durumuna yol açacağına dikkat çeken Fu Cong, bu tür yanlış davranışlara kararlılıkla karşı çıkılması gerektiğini de sözlerine ekledi.