Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.08.2024 12:00 Güncelleme: 23.08.2024 07:08

Çin'den ABD'ye Tibet meselesinde taahhüdüne uyma çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'ye Tibet meselesindeki taahhüdüne uyma çağrısı yapıldı.
Çin'den ABD'ye Tibet meselesinde taahhüdüne uyma çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’ye Tibet meselesindeki taahhüdüne uyma çağrısı yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, olağan basın toplantısında, ABD’nin üst düzey yetkilisinin dün New York’ta Dalay Lama’yla bir araya gelmesine tepki gösterdi ve olayı şu sözlerle değerlendirdi:

“Bilindiği gibi, 14. Dalay Lama, ne tamamen dindar biri, ne de şiddet karşıtı ve barışı savunan biri. Ancak kendisi dini kılıf altında Çin karşıtı ayrılıkçı faaliyetlerde bulunan siyasi bir sürgündür. Çin, herhangi bir ülkenin Dalay Lama’nın o ülkeyi herhangi bir bahaneyle ziyaret etmesine izin vermesine ve ülkelerin hükümet yetkililerinin herhangi bir yöntemle Dalay Lama’yla görüşmesine kesinlikle karşı çıkıyor. Çin, söz konusu olay için ABD nezdinde ciddi girişimlerde bulundu.

ABD’nin sözde Tibet Özel İşler Koordinatörlüğü kurması, Çin’in iç işlerine yönelik müdahaledir. Çin, bu oluşumu tanımıyor. Washington yönetimine Tibet meselesinde, verdiği taahhüde uyarak, Çin'in temel çıkarlarına ve önemli kaygılarına saygı gösterme, Dalay Lama'nın ABD’de siyasi bölücü faaliyetlerde bulunmasına izin vermeme ve kendisiyle herhangi bir şekilde temasta bulunmama çağrısında bulunuyoruz.”