Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.04.2024 14:00 Güncelleme: 25.04.2024 15:34

Çin'de "gümüş ekonomisi" 1 trilyon dolarlık büyüklüğe yaklaştı

Resmi veriler, Çin'in 60 yaş ve üzeri nüfusunun 2023 sonu itibarıyla 297 milyona ulaştığını ve bu rakamın ülkenin toplam nüfusunun yüzde 21,1'ini oluşturduğunu gösteriyor. Hızla yaşlanan bir toplum karşısında Çin, bu yılın başlarında gümüş ekonomisini güçlendirmek için bir kılavuz yayınladı; belgede yeteneklerin teşvik edilmesi ve altyapı inşa edilmesi vurgulandı.
Çin'de "gümüş ekonomisi" 1 trilyon dolarlık büyüklüğe yaklaştı

Resmi veriler, Çin’in 60 yaş ve üzeri nüfusunun 2023 sonu itibarıyla 297 milyona ulaştığını ve bu rakamın ülkenin toplam nüfusunun yüzde 21,1’ini oluşturduğunu gösteriyor. Hızla yaşlanan bir toplum karşısında Çin, bu yılın başlarında gümüş ekonomisini güçlendirmek için bir kılavuz yayınladı; belgede yeteneklerin teşvik edilmesi ve altyapı inşa edilmesi vurgulandı.

Güney Çin’in Guangdong Eyaleti, Foshan şehrinin Nanhai bölgesinde, akıllı bir yaşlı bakım hizmeti platformu, sekiz personelin 24 saat görev başında olmasıyla yaşlılara acil destek sağlıyor. Mart ayında, Guangdong’un başkenti Guangzhou’da, akredite işletmelere mali destek sağlayan, gümüş ekonomisine odaklanan bir sanayi parkı kuruldu.

Biyoteknoloji, tıbbi ekipman ve canlı yayın gibi alanlarda faaliyet gösteren firmaların ilk partisi anlaşmalar imzalayarak parka yerleşti.

Çin’in gümüş ekonomisinin ölçeğinin şu anda yaklaşık 7 trilyon yuan (985 milyar dolar) olduğu tahmin ediliyor ve 2035 yılına kadar yaklaşık 30 trilyon yuan’a ulaşması bekleniyor.

Devlet Bilgi Merkezi araştırmacılarından Han Ruidong, belirli kamu refahı özelliklerine sahip olan gümüş ekonomisini geliştirmenin ilk aşamasında, özel sektörü desteklemek için politika desteğine ve rehberliğe ihtiyaç olduğunu söyledi.