Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.08.2024 15:00 Güncelleme: 05.08.2024 21:31

Çin: Xianbin Resifi'ndeki gerilimi kontrol altına aldık

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Gan Yu, 3 Ağustos'tan bu yana, Filipinler Balıkçılık ve Su Kaynakları Müdürlüğü'ne ait devriye botları ve birçok balıkçı teknesinin, yasa dışı olarak Xianbin Resifi'nde kalan Filipin Deniz Güvenliği'ne ait 9701 numaralı geminin yakınındaki sularda toplandığını ve bu durumu Çin Sahil Güvenliği'nin yasalara uygun olarak takip edip kontrol altına aldığını belirtti.
Çin: Xianbin Resifi'ndeki gerilimi kontrol altına aldık

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Gan Yu, 3 Ağustos'tan bu yana, Filipinler Balıkçılık ve Su Kaynakları Müdürlüğü'ne ait devriye botları ve birçok balıkçı teknesinin, yasa dışı olarak Xianbin Resifi’nde kalan Filipin Deniz Güvenliği’ne ait 9701 numaralı geminin yakınındaki sularda toplandığını ve bu durumu Çin Sahil Güvenliği’nin yasalara uygun olarak takip edip kontrol altına aldığını belirtti. 

Sözcü Gan, yaptığı konuşmada, Çin’in Xianbin Resifi ve yakınlarındaki sular üzerinde tartışmasız egemenliğe sahip olduğunu vurguladı.

Xianbin Resifi'ndeki Filipin gemisinin, Çin'in toprak egemenliğini ve deniz hak ve çıkarlarını ihlal ederek "Güney Çin Denizi'nde Tarafların Davranış Bildirgesi"ni zedelediğini ve Güney Çin Denizi'ndeki barış ve istikrarı baltaladığını ifade etti.

Ayrıca, Çin Sahil Güvenliği’nin her zaman olduğu gibi kendi yetkisi altındaki sularda kolluk faaliyetlerini yürütüp ülkenin toprak egemenliğini ve deniz hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğini kaydetti.