Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 07.08.2024 12:00 Güncelleme: 07.08.2024 12:41

Çin ve Ortadoğu ülkeleri bölgesel gerginlikleri ele aldı

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Mısır Dışişleri, Göç ve Yurtdışı Mısırlılar Bakanı Bedr Abdulati ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Çin ve Ortadoğu ülkeleri bölgesel gerginlikleri ele aldı

Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin stratejik liderliğinde iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisinin tarihin en iyi döneminde olduğunu belirtti. Mayıs ayında Cumhurbaşkanı es-Sisi'nin Çin ziyareti sırasında iki ülke liderlerinin belirlediği büyük hedeflere dikkat çeken Wang, bu vesileyle iki ülke arasındaki önemli anlaşmaların yerine getirilmesi ve yeni bir döneme yönelik Çin-Mısır kader birliğinin inşasının hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Mısır'ın Çin ile birlikte liderler arasında varılan anlaşmaları hayata geçirmeye ve iki ülkenin halklarına daha fazla fayda sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

İki taraf, Ortadoğu'daki son gelişmeler üzerine de fikir alışverişinde bulundu. Wang, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Tahran’da uğradığı suikastın bölgeyi daha tehlikeli bir duruma soktuğuna işaret etti. Bu tür suikastların BM Şartı'nın temel kurallarına aykırı olduğunu, İran'ın egemenliğini ihlal ettiğini ve barış çabalarını baltaladığını söyleyen Wang, bu tür girişimleri sert bir dille kınadıklarını dile getirdi.

Wang, şiddete şiddetle karşılık vermenin sadece çatışmaları daha da artıracağını belirterek, Gazze çatışmalarında çift standart uygulanmaması gerektiğini yineledi. Wang, Çin'in Filistin sorununa ilişkin üç aşamalı çözüm önerisini hatırlatarak; ateşkesin sağlanması, Filistin'in Filistin halkı tarafından yönetilmesi ve İki Devletli Çözüm'ün hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Wang, Çin'in Arap ülkeleriyle dayanışmayı güçlendirerek gerginliğin daha da kötüleşmesini önlemek için çaba göstereceğini belirtti.

Mısır'ın Gazze'deki gerginliğin tırmanmasından endişe duyduğunu belirten Bedr Abdulati, suikast olayının ateşkes anlaşmasını gerçekleştirme olasılığını azalttığını ve bölgesel bir savaşın patlak vermesine yol açabileceğini söyledi. Abdulati, Çin’in Ortadoğu barışı için oynadığı önemli rolü takdirle karşıladıklarını belirterek, bu konuda Çin ile sıkı temasta bulunacaklarını dile getirdi.

Wang Yi aynı gün Ürdün Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Ürdünlüler Bakanı Ayman Safadi ile de bir telefon görüşmesi yaptı. Safadi, Hamas lideri İsmail Heniyye’nin uğradığı suikastın Ortadoğu'daki gerginliği daha da kötüleştirdiğini ve bölgenin şu anda çok tehlikeli bir durumda olduğunu belirtti. Safadi, çatışmaların tırmanmasının hiçbir tarafa yarar getirmeyeceğini, aksine sadece zarar vereceğini vurguladı.

Wang, Ürdün’ün uzun süredir Filistin-İsrail çatışmasının sona ermesi ve bölgenin barışa kavuşması için oynadığı önemli rolü takdirle karşıladıklarını belirtti. Wang, Çin’in Ürdün ile iletişimi sürdürerek ilgili tarafların barıştan yana hareket ederek ateşkes için en kısa sürede masaya dönmeleri için çaba sarf edeceğini ifade etti.