Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.07.2024 12:01 Güncelleme: 12.07.2024 13:42

Çin ve Hollanda'nın dışişleri bakanları telefonda görüştü

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp ile telefonda görüştü.
Çin ve Hollanda'nın dışişleri bakanları telefonda görüştü

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp ile telefonda görüştü.

Wang, Çin ile Hollanda arasındaki açık ve pragmatik kapsamlı ortaklık ilişkilerinin istikrarlı bir şekilde geliştiğini, iki ülke halkına somut faydalar sağladığını ve bölge ile dünyanın barış ve kalkınmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Wang, Çin'in yeni Hollanda hükümetiyle yakın temasta bulunmaya, çok yönlü diyalog yürütmeye ve karşılıklı anlayışı geliştirmeye istekli olduğuna dikkat çekerek Hollanda’nın Avrupa'nın Çin'e objektif ve rasyonel bakmasını sağlayacağına ve Çin-Avrupa ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişiminde yapıcı bir rol oynayacağına inandıklarını dile getirdi.

Wang, Washington'da düzenlenen NATO zirvesinde Çin'e karşı yapılan asılsız suçlamaları Çin'in asla kabul etmeyeceğini kaydetti. Wang, NATO'nun Asya-Pasifik işlerine karışmaması, Çin'in içişlerine müdahale etmemesi ve Çin'in meşru hak ve çıkarlarına meydan okumaması gerektiğini vurguladı. Wang, Çin'in NATO ile eşit düzeyde temas kurmaya ve karşılıklı saygı temelinde görüş alışverişinde bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Caspar Veldkamp, Çin'in dünyanın önemli bir gücü ve Hollanda'nın Asya'daki önemli ekonomik ve ticari ortağı olduğunu, iki tarafın ikili ve çok taraflı konularda karşılıklı yarara dayalı işbirliği yapması gerektiğini ve yapabileceğini söyledi.

Caspar Veldkamp, değişken uluslararası durum karşısında Hollanda'nın Çin ile ayrışmaktan yana olmadığını ve pragmatik Hollanda-Çin ilişkilerini geliştirmek için Çin ile iletişimi sürdürmeye istekli olduğunu belirtti. Hollanda'nın yapıcı bir Avrupa-Çin ilişkisinin geliştirilmesini desteklediğine değinen Veldkamp, NATO'nun üye ülkelerinin güvenliğini koruyacağını ve her zaman savunmacı bir örgüt olacağını dile getirdi.