Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 20.08.2024 18:01 Güncelleme: 16.08.2024 10:12

Çin ve Brezilya arasındaki uzaycılık iş birliği somut fayda sağlıyor

Çin ve Brezilya'nın diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 50. yıl dönümü yarın kutlanacak. İki ülke arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğinin önemli bir parçası olarak, Çin ve Brezilya'nın uzaycılık alanındaki iş birliği 36 yıldır sürüyor.
Çin ve Brezilya arasındaki uzaycılık iş birliği somut fayda sağlıyor

Çin ve Brezilya’nın diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 50. yıl dönümü yarın kutlanacak. İki ülke arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğinin önemli bir parçası olarak, Çin ve Brezilya’nın uzaycılık alanındaki iş birliği 36 yıldır sürüyor.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) Direktörü Clezio De Nardin, iki ülke arasında uzaycılık alanındaki iş birliğinin her iki ülke halkına somut faydalar getirdiğini kaydetti.

Clezio De Nardin, iki ülke arasındaki uzaycılık iş birliğinin 1988 yılında başlatıldığını, iki ülkenin ortaklaşa 6 uydu fırlattığını ve bunlar arasında yörüngede faaliyet gösteren 04 ve 04A uydularının Brezilya’nın su kaynakları yönetimi, şehir planlaması, çevre ve afet izleme gibi alanlarda önemli rol oynadığını hatırlattı.

Clezio De Nardin, bu yılın nisan ayında Brezilya’nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde yoğun yağışın ardından şiddetli sel felaketinin meydana geldiğini ve söz konusu iki uydunun bu süreçte sel riski takibi, afet durumunu değerlendirme ve kentsel altyapıya verilen zararı tespit etme yönünde destek sağladığını ifade etti.

Clezio De Nardin, iki ülke arasındaki uydu iş birliğinin ayrıca “dünyanın akciğeri” olan Amazon yağmur ormanlarının korunması için de önemli rol oynadığına dikkat çekti.

Clezio De Nardin, Çin'in uzay teknolojisinin özellikle yörüngesindeki uzay istasyonu ile önemli başarılar elde ettiğini vurgulayarak, Çin'in uzun yıllardır Brezilya ile sürdürdüğü işbirliğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.