Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.09.2024 17:00 Güncelleme: 04.09.2024 09:54

Çin ve Afrika ülkelerinin el ele ilerlemesinin sırrı

Beijing'de düzenlenecek 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi, Çin ve Afrika'nın modernleşmeyi el ele ileriye taşıması ve üst düzeyli Çin-Afrika kader birliği oluşturmasına yeni fırsatlar sunacak.
Çin ve Afrika ülkelerinin el ele ilerlemesinin sırrı

Beijing’de düzenlenecek 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi, Çin ve Afrika’nın modernleşmeyi el ele ileriye taşıması ve üst düzeyli Çin-Afrika kader birliği oluşturmasına yeni fırsatlar sunacak.

Çin ve Afrika liderlerinin 6 yıl aradan sonra bir kez daha Beijing’de bir araya geleceği zirvede “Küresel Güney”in barışçıl kalkınması için güçlü bir motivasyonun yaratılması bekleniyor.

Afrika basınında çıkan haberlerde söz konusu zirvenin Çin ile Afrika arasındaki sürdürülebilir ve karşılıklı fayda temelindeki işbirliğinde yeni bir sayfa açacağı yorumuna yer verildi.

Güney-Güney işbirliğinin örneği olan ve uluslararası alanda Afrika ile işbirliğine öncülük eden Çin-Afrika İşbirliği Forumu, 24 yıl içinde 55 üye ülkeye sahip büyük bir aile haline geldi.

İki taraf arasındaki işbirliği neden yoğunlaşıyor?

Burada iki tarafın ulusal kurtuluşlarında zafer kazanması için birbirine gösterdiği içtenlik, modernleşmeyi gerçekleştirme yönündeki ortak talepler ve gelişmekte olan ülkelerin ortak menfaatlerini koruma ile uluslararası hakkaniyet ve adaletin peşinde koşma sorumluluk duygusunun katkısı var.

Tarihe bakıldığında, Çin ve Afrika ülkeleri sömürgecilik ve emperyalizm karşıtı yolda omuz omuza mücadele yapıp, bağımsızlığa ve milli kuruluşa kavuşmuştu. Afrika kamuoyunda Çin’in hiçbir zaman sömürgecilik yapmadığı, başka ülkelerin içişlerine karışmadığı ve her zaman küçük ülkelere eşit ve saygıyla davranmakta olduğu vurgusu yapıldı.

Günümüzde Çin tarzı modernleşme kapsamlı bir şekilde ilerlerken, Afrika Birliği’nin “2063 Vizyonu” yönünde atılan adımlar da hız kazanıyor. İki taraf, modernleşmeyi el ele ilerleterek yüksek seviyeli Çin-Afrika kader birliğini inşa etmeye özen gösteriyor.  

Son 10 yılda “10 işbirliği planlaması”ndan “9 proje”ye kadar, Çin ve Afrika, ekonomik kalkınma ve ulusal şahlanış yolunda birbirine destek olarak devamlı yeni işbirliği alanlarını geliştiriyor.

Kısa süre önce yayımlanan Çin-Afrika ülkelerinin Kuşak ve Yol’un ortak inşası raporuna göre, geride bırakılan 10 yılda Çinli işletmelerin Afrika ülkelerinde gerçekleştirdiği müteahhitlik projelerinin sözleşme hacmi 700 milyar ABD dolarını aşmış durumda. Bu projeler yaklaşık 900 milyon Afrikalıya yarar sağladı.

Hali hazırda Çin’de yüksek nitelikli üretim gücünün geliştirilmesi iki taraf arasındaki işbirliğinin kalitesinin artırılmasına katkı sağlıyor.

İlgili veriler, Çin’den Afrika ülkelerine ihraç edilen cep telefonu ve elektrikli araçlar gibi ürünlerin payının sürekli arttığı ve “İpek Yolu E-ticareti” platformu Afrika’daki digital inovasyonu ilerlettiğini gösterdi. 

“Küresel Güney” ülkeleri arasında yer alan Çin ve Afrika ülkeleri, aynı zamanda küresel yönetişimin iyileştirilmesine önemli katkılarda bulunuyor. Önemli uluslararası ve bölgesel konularda benzer duruşlara sahip olan iki taraf, gerçek çok taraflılığı uygulayarak sömürgecilik ve hegemonyacılık eylemlerine ortaklaşa karşı çıkıyor ve gelişmekte olan ülkelerin söz hakkının yükseltilmesi çağrısında bulunuyor.  

Kaos içindeki dünya karşısında Çin ve Afrika, gelişmekte olan ülkelerin meşru hak ve çıkarlarının daha iyi bir şekilde korunması ve uluslararası düzenin daha adil ve makul hale getirilmesi için çaba gösterecek.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, aralarında Afrika ülkelerinin bulunduğu gelişmekte olan ülkelerle dayanışma ve işbirliğinin pekiştirilmesinin Çin diplomasisinin temellerinden biri olduğu vurgusu yapmıştı. 

Yarın başlayacak zirve kapsamında, Çin-Afrika ilişkilerinin yeni pozisyonunun belirlenmesi, dolayısıyla iki ülkenin modernleşme inşasına yeni bir motivasyonun getirilmesi, küresel modernleşmeye Çin ve Afrika’nın katkılarının getirilmesi umutla bekleniyor.