Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.07.2024 12:00 Güncelleme: 26.07.2024 13:45

Çin ve Afganistan, Kabil'deki dev bakır madenini işletmeye açacak

Çin ve Afganistan, Kabil yakınlarındaki dünyanın bilinen ikinci büyük bakır yataklarında dev bir projeye başladı. Bu bakır madeni yatağı, savaş yüzünden 2008 yılından beri atıl durumdaydı.
Çin ve Afganistan, Kabil'deki dev bakır madenini işletmeye açacak

Çin ve Afganistan, Kabil yakınlarındaki dünyanın bilinen ikinci büyük bakır yataklarında dev bir projeye başladı. Bu bakır madeni yatağı, savaş yüzünden 2008 yılından beri atıl durumdaydı. Afgan başkentinin 40 kilometre kadar güneydoğusunda bulunan Mes Aynak yataklarında, 11,5 milyon ton bakır madeni bulunduğu tahmin ediliyor. Bakır, dünyada fiyatı rekor üstüne rekor kıran çok gözde bir maden. 

Çin devlet şirketi China Metallurgical Group Corporation  (MCC), 2008 yılında zamanın Başbakanı Hamid Karzai hükümetiyle üç milyar dolar karşılığı bu madenin işletme haklarını elde etmişti. 24 Temmuz’da Afganistan yetkilileri ile Çin diplomatları ve iş insanları, Kabil’i Logar eyaletine bağlayan otoyol ile maden yatakları arasındaki dokuz kilometrelik bir yolun açılış töreninde buluştu.

Afgan yetkililer, bakır madeninin çıkarılma sürecine değin iki yıllık bir zamana ihtiyaç olduğunu belirttiler. İnşaat makinelerinin kazmaya başladıkları yolun yapımı 2025 yılı başında tamamlanmış olacak. Proje, Afganistan savaşı nedeniyle şimdiye değin hayata geçirilememişti. Barış ortamının şu anda genel olarak sağlandığı Afganistan’da yetkililer ülkenin yer altı zenginliklerini bir an önce gün ışığına çıkarmak istiyor.

Bu bağlamda Çin, tek başına dünya bakır tüketiminin yarısını kullanıyor. Bu arada bakır fiyatı mayıs ayında küresel talebin artmasıyla rekor düzeylere ulaştı. Bakır özellikle elektronik parçaların yapımında, elektrikli araçlarda, rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir enerji tesislerinde ve ayrıca yapay zeka ve veri merkezlerinde çok kullanılan ve aranan bir metal.