Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.06.2024 13:02 Güncelleme: 14.06.2024 13:39

Çin: Tek taraflı zorlayıcı önlemlere karşı çıkıyoruz

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, başını ABD'nin çektiği az sayıda ülkenin diğer ülkelere uyguladığı tek taraflı zorlayıcı önlemlere karşı çıktıklarını belirtti.
Çin: Tek taraflı zorlayıcı önlemlere karşı çıkıyoruz

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, başını ABD'nin çektiği az sayıda ülkenin diğer ülkelere uyguladığı tek taraflı zorlayıcı önlemlere karşı çıktıklarını belirtti.

Geng, dün BM 78. Genel Kurulu kapsamında yaptırımlarla ilgili olarak düzenlenen toplantıda, tek taraflı zorlayıcı önlemlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu, sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşılmasını engellediğini ve diğer ülkelerin insan haklarını ihlal ettiğini belirtti. Bu önlemlerin aynı zamanda hegemonizm ve güç politikasının bir göstergesi olduğuna da dikkati çekti.

Geng, “ABD dahil az sayıda ülke, sık sık diğer ülkelere tek taraflı yaptırımlar uyguluyor. Bu yaptırımlar, ilgili ülkeler arasındaki normal ekonomik ve ticari işbirliğine ciddi şekilde müdahale ediyor, küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin istikrarını, gıda, enerji ve finans güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor ve aynı zamanda küresel ekonomik düzeni ve ilgili ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmak için gösterdiği çabaları ciddi bir şekilde etkiliyor.” dedi.

ABD gibi bazı ülkeleri uluslararası toplumdan gelen adalet çağrısını dinlemeye ve tek taraflı zorlayıcı önlemleri derhal tamamen kaldırmaya çağırdıklarını dile getiren Geng, aynı zamanda uluslararası topluma bu yasa dışı girişimleri boykot ederek, yaptırım uygulanan ülkelere destek sağlama çağrısı yaptı.