Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.08.2024 20:00 Güncelleme: 14.08.2024 17:33

Çin, nükleer denizaltı anlaşmasına karşı uluslararası toplumu uyardı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, uluslararası toplumda bir anlaşmaya varılmadan önce ABD, İngiltere ve Avustralya'nın nükleer denizaltı işbirliğini hızlandırmaması gerektiğini belirtti.
Çin, nükleer denizaltı anlaşmasına karşı uluslararası toplumu uyardı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, uluslararası toplumda bir anlaşmaya varılmadan önce ABD, İngiltere ve Avustralya'nın nükleer denizaltı iş birliğini hızlandırmaması gerektiğini belirtti.

Sözcü Lin, bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles'in ABD ve İngiltere ile imzaladıkları nükleer denizaltı anlaşması hakkında çıkan haberleri değerlendirdi.

Lin, ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki nükleer denizaltı iş birliğinin, bölgesel barış ve güvenliği koruma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Üç ülkenin bu üçlü güvenlik ortaklığını kurarak nükleer denizaltı ve diğer üst düzey askeri teknolojik iş birliğini hızlandırmasının, silahlanma yarışını teşvik ettiğini ve uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme sistemini olumsuz etkilediğini vurgulayan Lin, bu girişimin ayrıca gruplaşma ve askeri gerilimlere yol açarak bölgesel barış ve istikrarı tehdit ettiğini belirtti. Çin'in, bölgedeki diğer ülkelerle birlikte bu girişime kararlılıkla karşı çıktığını defalarca dile getirdiğini ekledi.

Sözcü Lin, bu anlaşmanın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın amacına aykırı olduğunu vurguladı. Nükleer silaha sahip ülkelerin, nükleer silaha sahip olmayan ülkelere nükleer denizaltıların güç reaktörleri ve büyük miktarda silah sınıfında zenginleştirilmiş uranyum transfer etmesinin, ciddi bir nükleer silahların yayılma riski oluşturduğunu ifade etti.

Lin, uluslararası toplumu, söz konusu üç ülkenin nükleer denizaltı anlaşmasının, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın otoritesi ve geçerliliği ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın garanti ve denetim mekanizması üzerindeki olumsuz etkilerini titizlikle değerlendirmeye çağırdı. Ayrıca, uluslararası toplumda bir anlaşmaya varılmadan önce ABD, İngiltere ve Avustralya'nın nükleer denizaltı iş birliğini hızlandırmaması gerektiğini yineledi.