Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.08.2024 12:00 Güncelleme: 09.08.2024 12:02

Çin, NED'in gizli faaliyetlerini ortaya koyan rapor yayınladı

Çin Dışişleri Bakanlığı, bugün ABD Ulusal Demokrasi Vakfı'nın (NED) girişimleri ve gerçek yüzü hakkında bir rapor yayınladı.
Çin, NED'in gizli faaliyetlerini ortaya koyan rapor yayınladı

Çin Dışişleri Bakanlığı, bugün ABD Ulusal Demokrasi Vakfı’nın (NED) girişimleri ve gerçek yüzü hakkında bir rapor yayınladı.

Raporda, ABD yönetiminin kirli işlerini yürüten NED’in, uzun süredir "demokrasi geliştirme" bahanesiyle başka ülkelerin hükümetlerini devirmeye çalıştığı, iç işlerine müdahale ettiği, bölücülük ve hizipçiliği kışkırttığı, kamuoyunu manipüle ettiği ve düşünce sızıntısıyla diğer ülkeleri etkilemeye çalıştığı belirtildi. "NED’in sayısız kötü girişimleri, günlerce anlatılsa bitmez ve ciddi zararlar yarattı" ifadeleri kullanılan açıklamada, bu girişimlerin uluslararası toplum tarafından sert bir şekilde kınandığı vurgulandı. NED’in son yıllarda, barış, gelişme, işbirliği ve kazan-kazan ilkesine aykırı hareket ederek, diğer ülkelerde istikrarsızlık yaratmaya çalıştığı kaydedildi. Açıklamada, NED’in bu girişimlerinin ortaya çıkarılarak gerçek yüzünün tanınması gerektiğine dikkat çekildi.

Raporda, ABD’nin demokrasi, özgürlük ve insan hakları savunucusu kisvesiyle NED aracılığıyla diğer ülkeleri devirmeye çalıştığı, bu eylemlerin bu ülkelerin egemenliğine, güvenliğine ve gelişme çıkarlarına büyük zarar verdiği ve uluslararası yasalara ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına aykırı olduğu vurgulandı. Ayrıca, ABD’nin bu faaliyetlerinin dünya barışını ve istikrarını zedelediği, bu nedenle küresel düzeyde tepkilere yol açtığı ifade edildi. Raporda, uluslararası toplumun bu faaliyetlere karşı çıktığı bir kez daha yinelendi.

Raporda, herhangi bir ülkenin demokrasi veya insan hakları konusunda diğer ülkelere hocalık yapmaması, sözde demokrasi bahanesiyle başka ülkelerin egemenliğini ihlal etmemesi, bu ülkelerin iç işlerine karışamayacağı veya ideolojik bölünmeyi kışkırtmaması vurgulandı.

Barış, gelişme, adalet, eşitlik, demokrasi ve özgürlüğün insanlığın ortak değerleri olduğu belirtilen raporda, uluslararası toplumun karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde diyalog kurması ve insanlığın ilerlemesine daha büyük katkılarda bulunması gerektiği ifade edildi.