Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.08.2024 17:00 Güncelleme: 01.08.2024 17:33

"Çin-KDHC ilişkilerine ilişkin spekülasyonlar tamamen art niyetli"

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Çin ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) arasındaki ilişkilerde sorun çıktığı yönündeki spekülasyonların tamamen art niyetli olduğu belirtildi.
"Çin-KDHC ilişkilerine ilişkin spekülasyonlar tamamen art niyetli"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, bugün düzenlenen basın toplantısında Çin ve KDHC arasındaki ilişkilerde sorun çıktığı yönündeki iddiayı değerlendirdi.

Lin, bu yıl Kore Savaşı’nın sonlandırılmasının 71. yılı olduğunu ve 71 yıl önce Çin Halk Gönüllü Ordusu’nun KDHC halkı ve ordusuyla omuz omuza vererek zafere ulaştığını hatırlattı.

Lin, uluslararası arenada büyük değişiklikler meydana gelmesine rağmen, Çin Komünist Partisi ve Çin hükümetinin Çin-KDHC geleneksel dostane işbirliği ilişkilerine önem veren ve bu ilişkileri geliştiren tutumunun hiç değişmediğine vurgu yaptı.

Lin, “Son zamanlarda az sayıdaki ülke ve medya kuruluşunun sözde Çin-KDHC ilişkilerinde sorun çıktığı, Çin ve Rusya’nın KDHC’yle olan ilişkilerinde rekabet yaptığı yönündeki spekülasyonları tamamen art niyetlidir. KDHC ve Rusya’nın Çin’in dostane komşuları olduğunun, Çin’in KDHC ve Rusya’nın aralarındaki ilişkileri geliştirerek, bölgede barış ve istikrarın korunmasında yapıcı rol oynamasını görmekten memnuniyet duyduğunun altını çizmek isterim.” ifadelerini kullandı.