Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.07.2024 18:00 Güncelleme: 11.07.2024 14:56

Çin ile Gine-Bissau arasındaki ilişki stratejik ortaklığa yükseltildi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing'deki Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda resmi Çin ziyaretinde bulunan Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Umaru Sissoko Embalo ile bir araya geldi. İki lider, Çin ile Gine-Bissau arasındaki ilişkinin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesi konusunda mutabık kaldı.
Çin ile Gine-Bissau arasındaki ilişki stratejik ortaklığa yükseltildi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda resmi Çin ziyaretinde bulunan Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Umaru Sissoko Embalo ile bir araya geldi. İki lider, Çin ile Gine-Bissau arasındaki ilişkinin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesi konusunda mutabık kaldı.

Xi Jinping, Gine-Bissau’nun Tek Çin ilkesini kararlılıkla izlemesini ve Çin’in temel kaygılarına kararlılıkla destek vermesini takdirle karşıladığına işaret etti.

Xi, son yıllarda ikili ilişkilerin sürekli derinleştirildiğini, iki ülke arasındaki karşılıklı siyasi güvenin daha güçlendirildiğini, somut iş birliğinin daha genişletildiğini ve uluslararası koordinasyonun daha yoğunlaştırıldığını hatırlattı.

Gine-Bissau’nun kendi koşullarına uygun kalkınma yolunu keşfetmesini desteklediklerini belirten Xi, Gine-Bissau ile tüm kademelerdeki dostane temasları sıkılaştırmaya, ülke yönetimi üzerindeki deneyim paylaşımını güçlendirmeye, Kuşak ve Yol kapsamında tarım, madencilik, altyapı ve mavi ekonomi gibi alanlardaki iş birliğini genişletmeye hazır olduklarının altını çizdi.

Gine-Bissau'dan gelen kaliteli tarım ürünlerinin Çin pazarına girmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve Çinli işletmeleri Gine-Bissau'da yatırım yapmaya ve Gine-Bissau'nun kaynak potansiyelini kalkınma ivmesine dönüştürmesine yardımcı olmaya teşvik ettiklerini dile getiren Xi, Çin’in Gine-Bissau'nun yurtiçi inşasına destek vermek için elinden geleni yapmaya, Gine-Bissau'nun tahıl güvenliğini sağlamasına ve kamu sağlığını geliştirmesine yardımcı olmak için çeltik teknik uzmanları ve tıbbi ekipler göndermeye devam etmeye istekli olduğunu vurguladı.

Xi, “İki taraf eğitim alanında ve gençler arasındaki iletişim ve iş birliğini güçlendirmeli. Çin, Gine-Bissau’ya hükümet bursları ve eğitim kontenjanı sağlamayı sürdürecek”dedi.

Zengin medeniyetlere, sömürgecilik ve işgal edilme konusunda acı dolu geçmişlere sahip olan Çin ve Afrika’nın ulusal bağımsızlığa ve özgürlüğe değer verdiğine dikkat çeken Xi, Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki destek ve yardımlaşmanın samimi olduğunu, Çin ve Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin gerçek, yakın ve samimi kardeşlik olduğunu ifade etti.

Yeni dönemde Çin ve Afrika ülkelerinin el ele vererek yeni çağı yaratması gerektiğine işaret eden Xi, Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun Çin ve Afrika halkının barış içinde bir arada yaşamanın beş ilkesini uygulaması ve ortak kalkınmayı ilerletmesi için önemli bir platform olduğunu belirtti.

İki hafta önce barış içinde bir arada yaşamanın beş ilkesinin yayımlanmasının 70. yıl dönümü için anma etkinliğinin Beijing’de düzenlendiğini hatırlatan Xi Jinping, Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun bu yılın sonbaharında Beijing’de yapılacağına dikkat çekti.

Xi ayrıca Çin’in Gine-Bissau gibi Afrika ülkeleriyle birlikte gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını ve uluslararası adalet ve hakkaniyeti savunmaya, yüksek seviyeli Çin-Afrika kader birliğini oluşturup insanlığın kader birliği inşasını hızlandırmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Umaru Sissoko Embalo iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam olduğunu ve iki tarafın daima karşılıklı destek verdiğini hatırlatarak, ülkesinin zorluklarla karşı karşıya kaldığı zamanlarda Çin’in hep tereddüt etmeden değerli destek verdiğini ve  Gine-Bissau halkının bunu hiç bir zaman unutmayacağını ifade etti.

Eskiden olduğu gibi gelecekte de Çin’in yanında yer almaya, Tek Çin ilkesine bağlı kalmaya, Çin’in Taiwan sorunu dahil temel hak ve çıkarlarıyla ilgili konulardaki duruşunu desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Embalo, Çin’in kalkınma konseptinden ve deneyimlerinden yararlanmak, Çin ile ekonomi, ticaret ve yatırım, altıyapı tesisleri, madencilik ve enerji gibi alanlardaki iş birliğini güçlendirmek istediklerini ifade etti.

Çin’in Afrika ülkelerine okul, hastane ve karayolu gibi Afrika halkına yarar getiren iş birliği projeleri getirdiğine dikkat çeken Embalo Çin’in Afrika kıtasının kalkınmasında oynadığı önemli rolü ve bu alanda yaptığı olumlu katkıları takirle karşıladıklarını belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi tarafından ileri sürülen Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni detseklediklerini ve Çin’le çok taraflı işlerdeki koordinayonu yoğunlaştırmaya, insanlığın kader birliğinin oluştrulmasını hızlandırmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Görüşmenin ardından iki lider çok sayıda iş birliği belgesinin imzalanmasına tanıklık etti.

İki taraf arasında Çin Halk Cumhuriyeti ile Gine-Bissau Cumhuriyeti Arasında Stratejik Ortağın Tesisine Dair Ortak Bildiri yayımlandı.