Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 15:00 Güncelleme: 16.08.2024 15:09

Çin: Gazze'de derhal ateşkes sağlanmalı

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Gazze Şeridi'nde derhal kalıcı ateşkesin sağlanması ve Yemen ile Kızıldeniz dâhil, bölgedeki gerginliğin bir an önce düşürülmesi çağrısında bulundu.
Çin: Gazze'de derhal ateşkes sağlanmalı

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Gazze Şeridi’nde derhal kalıcı ateşkesin sağlanması ve Yemen ile Kızıldeniz dâhil, bölgedeki gerginliğin bir an önce düşürülmesi çağrısında bulundu.

Geng Shuang, dün BM Güvenlik Konseyi’nde Yemen’deki durumun ele alındığı toplantıda konuştu.

Yemen hükümeti ile Husi silahlı kuvvetleri arasında finans ve havacılık gibi konularda anlaşma sağlanmasını olumlu karşıladıklarını dile getiren Geng, tüm taraflardan bunu örnek almalarını, çelişkileri diyalog yoluyla çözüp Yemen halkının önderliğindeki siyasi süreci devam ettirmelerini beklediklerini söyledi.

Kızıldeniz’deki gerginliğin kaygı verici olduğunu belirten Geng, Husi güçlerine Kızıldeniz’de seyrüsefer yapan ticari gemilerin uluslararası yasalardan doğan haklarına saygı gösterme, bu gemileri hedef alan saldırıları durdurma çağrısında bulundu ve diğer ilgili tarafları da itidalli davranarak, gerginliği tırmandıracak girişimlere son vermeye çağırdı.

Geng, “Yemen ve Kızıldeniz’deki gelişmeler, Gazze’deki çatışmalar ile sıkı sıkıya bağlıdır. Gazze’de ateşkesin sağlanamaması nedeniyle, çatışmaların etkileri yayılarak bölgesel çalkantıları daha da şiddetlendirmektedir. Çin, BM Güvenlik Konseyi’nin 2712, 2720, 2728 ve 2735 sayılı kararlarının bir an önce yerine getirilerek, Gazze Şeridi’nde derhal kalıcı ateşkesin sağlanması ve Yemen ile Kızıldeniz dâhil, bölgedeki gerginliğin bir an önce düşürülmesi çağrısında bulunuyor.” dedi.