Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.06.2024 00:00 Güncelleme: 22.06.2024 17:27

Çin: Filipinler'in ihlallerini asla kabul etmeyeceğiz

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Filipinler'in girişimlerinin Çin'in egemenliğini ciddi şekilde ihlal ettiği, Çin'in bunları asla kabul etmeyeceği bildirildi.
Çin: Filipinler'in ihlallerini asla kabul etmeyeceğiz

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Filipinler’in girişimlerinin Çin’in egemenliğini ciddi şekilde ihlal ettiği, Çin’in bunları asla kabul etmeyeceği bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, düzenlenen basın toplantısında, Filipinler ordusunun Nansha Adaları’nda yer alan Ren’ai Resifi’nde karaya oturtulmuş askerî geminin kullanım süresini uzatmak amacıyla gemiyi güçlendirme misyonu gerçekleştirdiğine dair haberleri değerlendirdi.

Lin, ilgili haberlerin, Filipinler’in yasa dışı olarak karaya oturtulan askerî gemiye takviye yaptığı malzemelerin günlük ihtiyaç malzemeleri olduğu yönündeki iddiasının tamamen yalan olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirtti.

Sözcü, “Aslında, Çin’in defalarca işaret ettiği gibi, Filipinler yasa dışı olarak karaya oturtulan askerî gemiye uzun vadede Ren’ai Resifi’ni işgal etmek için inşaat malzemeleri, hatta silah ve mühimmat sevkiyatı gerçekleştiriyor. Filipinler’in bu girişimleri Çin’in egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal etmektedir. Çin, bunu asla kabul etmeyecek ve buna kararlı bir şekilde karşılıklar verecektir.” dedi.

Söz konusu askerî geminin, Filipinler’in Güney Çin Denizi’nde Çin’in haklarını ihlal ettiğinin, Çin’i kışkırtmaya çalıştığının, Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Bildirisi'ne aykırı şekilde davrandığının ve Güney Çin Denizi’ndeki ekolojik çevreyi bozduğunun inkâr edilemez kanıtları olduğunu vurgulayan Lin, Manila’ya ihlal ve provokasyon girişimlerini derhal durdurup, anlaşmazlıkları diyalog yoluyla çözme yoluna bir an önce dönme çağrısında bulundu.

Sözcü Lin, Çin’in toprakları üzerindeki egemenliğini ve denizlerdeki hak ve çıkarlarını savunma kararlılığının sarsılmaz olduğunun altını çizdi.