Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 20.08.2024 08:01 Güncelleme: 19.08.2024 22:52

Çin: Filipinler'in ihlallerine karşı sert tedbirler alacağız

Çin Dışişleri Bakanlığı Filipinler gemilerinin Çin'in Nansha Adaları karasularındaki ihlal girişimine karşı güçlü tedbirler almaya devam edeceklerini duyurdu.
Çin: Filipinler'in ihlallerine karşı sert tedbirler alacağız

Çin Dışişleri Bakanlığı Filipinler gemilerinin Çin’in Nansha Adaları karasularındaki ihlal girişimine karşı güçlü tedbirler almaya devam edeceklerini duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, olağan basın toplantısında, Filipinler sahil güvenliğine ait iki geminin bugün Çin hükümetinden izin almadan, Nansha Adaları’nın Xianbin Resifi yakınlarında karasularına girdiğini ve Çin sahil güvenlik gemilerinin uyarılarını görmezden gelip, Çinli gemilere bilerek çarptığını hatırlattı. Filipinler’in çapışmadan tamamen sorumlu olduğuna dikkat çeken Mao, “Çin Sahil Güvenlik kuvvetleri, yurt içi ve uluslararası yasalara dayanarak, Filipinler gemilerine karşı gerekli tedbirleri aldı.” dedi.

Xianbin Resifi’nin Çin’in Nansha Adaları’nın bir parçası olduğunu vurgulayan Dışişleri Sözcüsü, Filipinler’in Xianbin Resifi çevresindeki lagünde uzun süredir bulunan ve varlığını uzun vadeli sürdürmek isteyen gemisine ikmal için sahil güvenlik gemilerini gönderdiğini ifade etti.

Mao, Filipinler’in söz konusu girişiminin Çin’in egemenliğini ihlal anlamına geldiğini,  Güney Çin Denizi’nde Tarafların Davranışlarına İlişkin Deklarasyon’a aykırı olduğunu ve Güney Çin Denizi’ndeki barış ve istikrara ciddi tehditler oluşturduğunu belirtti.

Mao, “Çin, buna kesinlikle karşı çıkıyor. Kendi toprak ve deniz hak ve çıkarlarını savunmak ve Güney Çin Denizi’nde Tarafların Davranışlarına İlişkin Deklarasyon’un ciddiyetini korumak için, kararlı ve güçlü tedbirler almaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.