Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.08.2024 20:00 Güncelleme: 19.08.2024 12:49

Çin: Filipinler gemisini geri çekmeli

Çin Dışişleri Bakanlığı, Xianbin Resifi'nin çevresindeki lagünde yasa dışı olarak konuşlanmış Filipinler Sahil Güvenliği'ne ait bir geminin geri çekilmesini talep etti.
Çin: Filipinler gemisini geri çekmeli

Çin Dışişleri Bakanlığı, Xianbin Resifi’nin çevresindeki lagünde yasa dışı olarak konuşlanmış Filipinler Sahil Güvenliği’ne ait bir geminin geri çekilmesini talep etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Xianbin Resifi’nin Çin’in Nansha Adaları’nın bir parçası olduğu vurgulandı. Filipinler’e ait geminin Xianbin Resifi çevresindeki lagünde uzun süredir bulunmasının, Çin’in egemenliğini ihlal ettiğine ve Güney Çin Denizi Tarafları Deklarasyonu’na aykırı olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, Filipinler’in bu girişiminin Güney Çin Denizi bölgesinin barış ve istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Çin'in Filipinler nezdinde ciddi diplomatik girişimlerde bulunduğuna vurgu yapılan açıklamada, Filipinler’in bu ihlal eyleminden vazgeçip ilgili gemiyi geri çekmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, olayın gelişmesini yakından takip eden Çin'in, kendi toprak egemenliği ve deniz haklarını korumak için güçlü tedbirler alacağı ve Güney Çin Denizi Tarafları Deklarasyonu’nun otoritesini koruyacağı vurgulandı.