Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.08.2024 18:00 Güncelleme: 21.08.2024 21:41

Çin: En büyük nükleer tehdit ABD'dir

Çin Dışişleri Bakanlığı ABD'nin dünyanın en büyük nükleer tehdidinin ve stratejik riskinin üreticisi olduğunu duyurdu.
Çin: En büyük nükleer tehdit ABD'dir

Çin Dışişleri Bakanlığı ABD’nin dünyanın en büyük nükleer tehdidinin ve stratejik riskinin üreticisi olduğunu duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Mao Ning bugün düzenlenen olağan basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden’in Çin’in nükleer cephaneliğine ilişkin ifadelerini değerlendirdi.

Sözcü Mao, ABD’nin son yıllarda nükleer silahsızlanmadaki sorumluluklarından kaçmak ve nükleer cephaneliğini genişletip stratejik avantaj elde etmek için bahane olarak sözde "Çin’in nükleer tehdidi" iddiasını tekrar tekrar gündeme getirdiğini ifade etti.

Çin’in nükleer cephaneliğinin ABD’ninkiyle aynı seviyede olmadığına vurgu yapan Mao, Çin’in savunma odaklı bir nükleer strateji izlediğini, nükleer silahı ilk kullanan taraf olmama ve silahlanma yarışına girmeme politikasına bağlı kaldığını dile getirdi.

Dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip olan ABD’nin ise inatla “nükleer silahı ilk kullanan taraf olmaya” dayalı nükleer caydırıcılık politikasını izlemekte ısrar ettiğine işaret eden Mao, devamlı olarak nükleer gücünün geliştirilmesine yüklü yatırım yapan ve diğer ülkeler için nükleer caydırıcılık stratejilerini hazırlayan ABD’nin dünyanın en büyük nükleer tehdidinin ve stratejik riskinin yaratıcısı olduğunun altını çizdi.

Mao ayrıca ABD’yi nükleer silahsızlanma konusundaki sorumluluğunu yerine getirmeye, nükleer cephaneliğini önemli ölçüde azaltmaya ve “nükleer paylaşımı”, “caydırıcılığı yayma”, nükleer ittifakların genişletilmesi gibi küresel ve bölgesel barışı ve istikrarı bozan her türlü olumsuz eylemden vazgeçmeye davet etti.